Azt gondoltuk, hogy már mindent tudunk a közösségi kertek pozitív hatásairól, többek között elősegíti a:

  • kertészeti kultúra városi újrateremtését
  • tulajdonosi szemlélet és felelősség kialakulását a kert egészére vonatkozóan
  • vegyszermentes, biztonságos, jó minőségű élelmiszerek lokális előállítását
  • szabadtéri tanórák kihelyezésével, az elmélet mellett gyakorlati ismeretek átadásával oktatási, nevelési funkciók betöltését.
  • társadalmi korlátok, egzisztenciális különbségek jelentőségének csökkenését.

A Palotai Közösségi kert bérlőitől most megtanulhatjuk, hogy a közösségi kert alkalmas egy csoportos fogyókúra lefolytatására is.

Nagyon sok fogyókúrázási lehetőség van, de nehéz eldönteni, hogy melyik lenne a legjobb. A PAKK-osok a FÉL NAPOS DIÉTÁT alkalmazzák. A módszer lényege, hogy fogyassz valódi táplálékokat és ennek nagy részét este. Egyél 4-5 ősember stílusú ételt/nasit a nap folyamán vacsorakor pedig lakmározz. Ez jól alkalmazkodik legtöbb ember napirendjéhez, megegyezik az evolúciós hagyományokkal, könnyű betartani, ezért hosszútávon is betartható. A napközbeni kisebb étkezéseket nagyon rugalmasan (egyénre szabottan) lehet meghatározni (a főszabályok betartása mellett), és közbe lehet iktatni koplalásokat is.

Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő élelmiszerek kiválasztása. Egyél alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban gazdag, igazi, természetes, a jóllakottság érzetét keltő élelmiszereket. Egyél vad (hormonoktól, antibiotikumoktól mentes) feldolgozatlan, természetes állati fehérjéket. Fogyassz különböző növényi élelmiszereket (zöldségek, gyümölcsök). Ezek rostokat, különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amik megóvnak a betegségektől is. A megfelelő élelmiszerek kiválasztásának 90 %-ban van hatása a zsírégetésre és az egészség javítására.

Napközben vadássz, gyűjtsd össze az élelmiszereket és este lakomázz (ősember-minta). Napközben koplalj, vagy egyél könnyebb ételeket: állati fehérjéket, zöldségeket, gyümölcsöket és a kis adag ételekben előforduló zsírokat (pl. dió, kókusz). A legtöbb kalóriát és szénhidrátot, a legnagyobb étkezést este fogyaszd, 2-3 órával a lefekvés előtt. Ez a gyakorlat megfelel a természetes evolúciós ösztönünknek.

A választott módszert nagyon jól hozzá lehet igazítani a közösségi kertművelők szokásaihoz, az ottani adottságokhoz. A kertben zömében megteremnek a diétához szükséges zöldségek, ráadásul garantáltan „vadak”, azaz vegyszernetesek. A legtöbb kertművelő a délutáni órákban szokta gondozni, öntözni a parcelláját. Ez után közösen neki lehet állni az étel elkészítésének. Az előkészületek és a főzés ideje alatt jól esik megbeszélni a nap híreit. A „motivációs –verseny” segít a diéta elkezdésében és hosszútávú fenntartásában. Hamarosan várjuk az eredményekről szóló beszámolókat!
A Szárazréti Közösségi Kertben még egy-két parcella bérelhető.