Szeptember 9-én autóbuszos kirándulásra indultunk Budakeszire.

Először a Herbáriumot néztük meg. Ezt a programot Nagyné Bútor Irén tagtársunk ismeretségi alapon szervezte meg. Ez egy olyan hely, ahol a világ minden tájáról a növények meghatározásához szükséges jellemző részeket gyűjtenek, rendszereznek. Kicsit olyan ez, mint amikor az iskolában növénygyűjteményt adtunk le. Csakhogy ez az ország legnagyobb ilyen tudományos gyűjteménye; mintegy 200.000 mintát tárolnak itt. Ezt a hatalmas munkát nem egy állami intézet végezte el, hanem egy civil szervezet, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány, amely 1995-ben jött létre. Fő célkitűzésük a világ mérsékelt égövi erdeit, fás növényeit eredeti élőhelyeiről dokumentáló átfogó mű, a Fák Világatlasza elkészítése.

Végeznek génmegőrző, hasznosító, szelektációs munkát is. A Herbárium körüli területen 2000 taxont nevelnek. Ezt az élő gyűjteményt a dendrológiai tanösvény végigjárásával ismertük meg. Nagy élvezettel hallgattuk dr. Debreczy Zsolt és dr. Rácz István óriási szakmai tudásról tanúskodó kalauzolását.

A Herbárium után a Vadasparkot kerestük fel. A parkot 1979-ben alapították, jelenleg a Budapesti Erdészet üzemelteti. Fő erénye, hogy a honos állatokat természet-közeli környezetben mutatja be, emellett élményszerű kikapcsolódást, pihenést is biztosítanak. Ezt elősegíti az is, hogy a vadaspark mellett van egy kalandpark és egy dinópark is.