A november 15.-ei klubfoglalkozáson Horváth Ferenc klubtársunk adta át azt a sok-sok szakismeretet, amivel Erzsikével együtt kialakították és fenntartják azt a szép és hasznos dísz- és veteményes kertet, amivel korábban nívós díjat nyertek. A kertet mindig megcsodálják az arra járók és nem győzik dicsérni azok a klubtagok is, akik már vendégek voltak ott. Többen felvetették, hogy szenteljünk több foglalkozást arra, hogy egymásnak át tudjuk adni a felgyülemlett tapasztalatokat, szaktudást.
Feri a meghívóban az alábbi témaköröket jelölte meg előadása vázlataként:
- Biotechnológiás termesztés kulcsa, a helyes öntözés
- Öntözőrendszerek bemutatása, egyéb öntözési praktikák
- Öntözéskor a talaj felszín száraz marad
- Talajlazítás, mulcsozás - hatékonyabb takarékosabb öntözés
- Permetezés biotermesztésben engedélyezett szerekkel
- Permetezés mikor, mit, mivel, hányszor?
- A jó permetező és a jó permetfedés titka
- Sárguló levelű növényeink megmentése
- Paradicsom termesztése, palántázástól a befőzésig
- Paradicsom kórokozói és kártevői elleni védekezés bio szerekkel.
- Folyton érő eper termesztése, növényvédelme
- Uborka sikeres termesztése
- Növényeink immunrendszere
- Zöld levelű, zöldségnövények termesztése, egészségünkre gyakorolt hatása
- A klorofill gyógyít
- Rigók kártétele, ellenük való védekezés
- Táplálék kiegészítők, vagy a kertünkben termelt vegyszermentes zöldség, gyümölcs?
- Táplálék kiegészítők gyártása, ár- értékarány
- Napkollektor a kertünkben. (valódi! rezsicsökkentés)

E sok téma közül most csak azokat próbálom leírni, amit talán első hallásra nehéz megjegyezni.

  • A biotechnológiai termesztéshez fontosak az öntözési ismeretek. Legjobb e célra az esővíz. Ha elfogy, akkor állott csapvizet használjunk. Ha nincs fúrt kutunk, akkor szereltessünk fel locsolóórát, ilyenkor megspóroljuk a csatornadíjat. Fúrt kút vizét célszerű bevizsgáltatni (pl. Gaja Egyesület). Érdemes csapadékmérő poharat-edényt használni. Kevesebbet kell öntözni, ha mulcsozzuk a növények környékét, mert így kevesebb víz párolog el a talajból. A lokalizált öntözési technológiák közül célszrű alkalmazni a locsoló szalagot és a locsoló tüskét. Egyikhez sem kell hálózati víznyomás, egy 30-40 cm magra helyezett tartályból gravitációs uton folyik ki a víz a megfelelő helyre. Nagy előnye, hogy víztakarékos, nem kerül víz a növények levelére, így nem is perzseli le azt. A levegő páratartalma alacsony marad, ezért nem terjednek a gombabetegségek. Szigetszentmiklóson a Monardella Kft forgalmazza e rendszerekhez szükséges építőelemeket. Ezekből a rendszer házilag összeállítható. Valószínű, hogy 2018-tól a Fister Gazdabolt is elkezdi forgalmazni a hozzá való elemeket. Fontos, hogy a tartályból egy speciális szűrőn keresztül jusson a víz a rendszerbe. A csepegtető szalagot a sorba vetett növényekhez használjuk (pl. borsó, sárgarépa, spenót, stb.), csepegtető tüskét akkor használjunk, ha nagyobb a növények tőtávolsága (pl. 50-60 cm-re ültetett paradicsomnál vagy még nagyobb távolságra lévő fáknál, bokroknál).
  • Uborkatermesztés: Áprilisban kb. 40 cm mély árkot ássunk, amit béleljünk ki vakondhálóval. Erre jöjjön a komposzt és a kiásott föld. Húzzuk ki az öntözőszalagot, amit 3-4 méterenként rögzítsünk. E mellé vessük a magokat, kb. 10 cm-enként. Ha már kellően nagy az uborka, akkor mulcsot terítsünk a tövek köré (pl. fűnyírózott fű).
  • Paradicsomtermesztés: Az előző évi növényi részek és a mulcs alapos eltávolításával kezdjük a munkát. Tripender oldattal locsoljuk be a területet, ami egy hasznos gomba, és megöli a talajban lévő káros gomba spórákat. A szert előző nap be kell áztatni és kellően meleg időben kell elvégezni a beöntözést. A szernek van egy olyan változata is, ami az állati kártevőket pusztítja el ( pl. lótetű, földi bolhák, stb.).Ez az eljárás nem vegyi anyaggal való védekezés, hanem természetben is előforduló természetes anyag.
  • A permetezésről: Csak a biológiai termesztésben engedélyezett szereket használjunk, azokat is mértékkel. Feri által alkalmazott szerek: Nektafit rovarölő szer, szórófejes flakonban:akkor használjunk ha csak 1-2 növényt támadnak meg a kártevők. Káliszappan: letisztítja a korompenészt, mézharmatot is. Bordói extra: gombaölő szer, mivel réz mikroelemet is bejuttatunk a növénybe. Vegesol: Réz, kén és olaj hatóanyagot tartalmaz. Alkalmas gyümölcsfák lemosó permetezéséhez, kisebb dózisban alkalmazható paradicsomvész ellen. Lombtrágyákat is célszerű használni, mert a bennük lévő mikro- és makró elemek nagyon fontosak a növények egészséges fejlődéséhez. A jó permetezés titka, hogy olyan szórófejet használjunk, ami nagyon pici permetcseppeket hoz létre. Ehhez célszerű kicserélni a permetezőnk gyári szórófejét egy sárgaréz fúvókára. Nagy nyomáson használjuk a készüléket és a növények minden részét, a fonákját is permetezzük meg. Lehetőleg megelőző jelleggel permetezzünk. A vegyszereket mindig pontosan mérjük ki, ehhez lehet kapni egy egyszerű grammos mérleget. Vannak hozzá mérőhengerek is a folyékony szerekhez. A vegyszerekből kevés vízzel készítsünk törzsoldatot, amit tovább hígítsunk. Célszerű a növények lombját szellősre ritkítani, mert így mindenhova eljut a permetlé és kevesebb vegyszer fogy. A permetezést célszerű napnyugta előtt végezni és lehetőleg akkor, ha rövid időn belül nem várható csapadék.
  • Rövid információk: kiskertekbe nagyon praktikus kosszarvú paprikát ültetni, mert folyton növő és bőtermő. Paradicsomból Feri a Delfin fajtát termeli, mert ez is rengeteget terem, mivel folyton növő, támrendszer kell melléje. Kiváló élettani hatásai miatt érdemes kínai keserű uborkát is termelni.

Ahogy sejtettük, a sok-sok téma nem fért bele a szokásos időkeretbe, ezért felkértük Ferit, hogy a decemberi foglalkozáson folytassa.