Szeptember 18.-ára szerveztük meg az idei autóbuszos szakmai kirándulásunkat, amelyet pályázati pénzből finanszíroztunk.

Tápiószelén működik a Növényi Diverzitás Központ, az állam által támogatott országos génbank. Nagyon körültekintő munkával gyűjtik az ország minden tájáról a haszonnövények magjait a kertészkedő emberek és a nemesítők számára.

Egyesületünk tavasszal vette fel a kapcsolatot az intézettel és Hegyesi József közreműködésével leválogatták számunkra a nyilvántartásukban szereplő és kiadható tájjellegű zöldségfélék listáját. Tagjaink ezekből a növényekből választhattak és a megküldött magokat elvetve előállították a régebben kedvelt, bevált és jó ellenálló képességű növényeket. A látogatás során megismerhettük hogyan működik ez a nagyon hasznos intézmény. 

A szakmai program a következő volt:
- Magtól magig kiállítás megtekintése a kiállító teremben
- Botanikai séta az intézmény agrobotanikus kertjében és a tanösvényen
- Génbank épületének látogatása (csíráztató labor és terem, szárítókamra, csomagoló, in vitro tároló,
magreferencia-gyűjtemény)
- Hűtőtároló látogatása
- Szabadföldi parcellák/bemutatókert megtekintése

A szakmai program után ellátogattunk a tápiószelei Blaskovits Múzeumba. Mivel a kúria sértetlenül átvészelte a II. Világháborút, betekintést kaptunk abba, hogy hogyan élt egy középnemesi család.

Ezt követően ellátogattunk a jászok fővárosába, Jászberénybe is. Itt a Jász Múzeumot és a Növény és Állatkertet néztük meg.

Ez a program nem jöhetett volna létre a Miniszterelnökség által fenntartott és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által működtetett Nemzeti Együttműködési Alap támogatása nélkül.

Szerző: Máthé Ferenc
Fotók: dr. Aponyi Lajos