A fagyasztás nem is olyan egyszerű tevékenység, mint ahogy elsőre hangzik. Érdemes az egyes ételek fagyasztási lehetőségeit, tilalmait, praktikáit elolvasni, mielőtt nekilátunk feltölteni a fagyasztót.

  • Fejes salátát, kínai kelt, hónapos retket, paradicsomot és szőlőt nem érdemes fagyasztani, mert felengedéskor „löttyedtek” lesznek.
  • Mégis, a fagyasztott paradicsom ételek ízesítésére vagy lecsóhoz, a szőlő – felengedés nélkül – gyümölcssalátába vagy bóléba használható.
  • A héjas tojás szétreped a mélyhűtőben, ellenben felütve fagyaszthatjuk, külön a fehérjét, ami légmentes csomagoláson kívül nem igényel mást (felolvadva, de még jó hidegen kemény habbá verhető), -és külön a sárgáját, pici sóval elkeverve. Ha a tojást egyben hagyjuk akkor is kicsi sóval elkeverjük.
  • A keményre főzött tojás fagyasztás után felengedve undorítóan gumiszerű lesz.
  • A tejszín felengedés után nem verhető fel, viszont a kész tejszínhab jól fagyasztható.
  • A tej, a tejföl, a joghurt és a kefir pelyhesedik, kicsapódik.
  • A majonézből kiválik az olaj.
  • Nagyon alacsony víztartalmú ételeket nem szokás fagyasztani, ezek kitűnően elállnak szobahőmérsékleten is. Ilyenek pl. a gabonatermékek és a száraztészták. Vagyis: amit az élelmiszerboltban a polcokon találunk, azt otthon sem kell másképpen tárolni.
  • A kenyér és az péksütemények víztartalma már 30-40 % között mozog, ezért a minőségük romlása éppen a nedvességtartalmuk csökkenése (kiszáradás), vagy emelkedése (penészesedés) miatt következik be. Fagyasztani mégsem szoktuk, hiszen frissen kaphatók. Mégis, ha szükséges, selyempapírba csomagolva tegyük nejlonba, és a levegőt nyomjuk ki belőle, így tegyük a mélyhűtőbe.
  • Az olajos magvakat – ha nem tudjuk biztosítani, hogy száraz, hűvös helyen tartsuk őket – szintén érdemes fagyasztani. Nem csak érdemes, de muszáj, -ha darált mák, vagy dió megmarad az ebéd, ill. sütés után. Fölengedve ugyanúgy lehet fogyasztani, mint a frisset, de újrafagyasztani már nem szabad: meg kell enni az egészet, vagy ki kell dobni.
  • A zöldségfélék közül csak azokat fagyasszuk, amelyeket máshogyan nem tudunk teleltetni. Teleltethető növények: sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák, zeller, karalábé, cékla, sütőtök, fejes-káposzta, kelkáposzta, hagyma, patisszon, cukkíni. A többi zöldséget idényjellegűnek nevezik, ezért csak rövid ideig kaphatók, fagyasszuk le, ha egész évben vágyunk rá. Ezek a paprika, uborka, tök, zöldborsó, zöldbab, fejtett bab, tejes kukorica, karfiol, brokkoli, spenót, sóska, kelbimbó, padlizsán… stb. Olyasmit, amiben sárgarépa és/vagy krumpli van, ne tegyünk a mélyhűtőbe. Mert gumiszerű lesz. Jól fagyaszthatók a főzelékek, nudli, gombóc, káposztás ételek, padlizsánkrém, lecsó, forrázott sóska és spenót.
  • A húsokat főzésre kész állapotban, kiadagolva fagyasztom le. Minden zacskót felcímkézek, és ráírom, hogy mi van benne.
  • A gyümölcsöket kis műanyag dobozokba tegyük. A cseresznyét és a meggyet magozzuk ki, az őszibarackot hámozzuk és daraboljuk. A sárgabaracknak húzzuk le a héját.
  • Nagyon jól lehet fagyasztani a levesbetéteket, pl. húsgombócot, májgombócot, daragaluskát. Felhasználáskor fagyott állapotban tegyük az ételbe és forraljuk össze.
  • Fagyasztáskor a fűszerek veszítenek intenzitásukból, ezért fogyasztás előtt utána kell ízesíteni.
  • Leforrázott, kevés vajon megpárolt spenótleveleket, vajon párolt sóskát, hagymával-petrezselyemmel párolt gombát érdemes lefagyasztani. Kiengedés után csak habarni kell, illetve a gombára üthetünk néhány tojást is, gyors vacsora készül belőle.
  • Főtt rizst, kész tarhonyát felolvasztás után csak melegíteni kell.
  • Panírozott húst, zsemlemorzsába forgatott fasírtot tálcán fagyasszuk, fagyott állapotban folpack-kal válasszuk el egymástól.
  • A húsételek közül a szaftos, mártásos húsokat lehet legtovább eltenni. A dobozba először beletesszük a húst, azután ráöntjük a szaftját, vagy a mártást, hogy jól körülvegye a húst. A pároló-lé jól elzárja a húst a levegőtől. Leggyakoribb ilyen ételeink a töltött paprika, a vadas, valamennyi fajta pörkölt, a szalontüdő, a székelykáposzta és a töltött káposzta.
  • A túrógombócot nyersen fagyasztom meg.
  • A kisült palacsintákat – 10-15 db-ot – alufóliába betekerve, a két végét jól lezárva fagyasztom le. Felhasználás előtt 3-6 órával kiveszem, ugyanúgy használom, mint a frissen sütötteket.
  • A linzer és vajas tésztát készen és nyersen is lefagyaszthatjuk.
  • A piskóta megsütve is fagyasztható folpack-ban vagy alufóliában.
  • A tortát is le lehet fagyasztani folpackba vagy alufóliába csomagolva.