Az egészséges táplálkozási szokások elterjedése ismét népszerűvé tette a gyógy- és fűszernövényeket.

Citrom
A citrom héja felhasználható gyümölcslevesekbe, dió-, mák-, és túrótöltelékbe, süteményekbe, kompótokba, turmixitalokba, édes rizsételek, szószok, hidegtálak ízesítésére.
Ecet helyett pedig – ha csak tehetjük – citromlevet használjunk. Egyetlen része, a héj alatti fehér hártya nem használható, mert nagyon keserű.

Fokhagyma
Olyan sokféle gyógyhatása van, hogy mindenbe és mindenféle formában fogyasszuk! Ne pirítsuk, mert nagyon keserű lesz!

Gomba
A gomba is fűszernövény, ámbár az ízesítés mellett húspótlóként is igen nagy szerepe van a konyhában. Minden együtt van benne, amire a szervezetünk áhítozik: fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi sók (foszfor, kálium…), vitaminok (A, B, D…). Tápértéke magas, gyógyhatását bizonyos fajok tbc-ellenes, és rákellenes antibiotikumai biztosítják.

Kapor
Édes és sós ételekhez egyaránt használjuk. Tökfőzelék, túróspite, kovászos uborka, savanyú káposzta el nem képzelhető nélküle. A kaporszósz pedig egyesen a legpompásabb étel főtt húsok mellé.

Metélőhagyma (snidling)
Egyesíti magában a hagyma és a fokhagyma illatanyagát, de sokkal barátságosabban, mint az eredeti növények. Fontos megjegyezni, hogy a metélőhagymát csak nyersen, frissen apróra vágva használjuk, nem szabad belefőzni semmibe. Tálaláskor szórjuk az ételre, vagy keverjük bele. Mindenféle zöldség-, hús-, és vegyes saláta, zöldséglevesek, sültek, halak, tojásételek, körözött ízesítésére ajánlott.

Petrezselyem
Zöldjét frissen, és szárított állapotban használjuk. A petrezselymet – a metélőhagymához hasonlóan – nem főzzük bele az ételbe, csak rászórjuk, belekeverjük. Együtt sütjük viszont a húsokkal. A vajon sült, petrezselymes hal egyik legfinomabb ételünk. A petrezselyem-zöldet használjuk bátran és naponta, főleg télen. Levesekhez, főzelékekhez, főtt burgonyához, tojásételekhez, salátákhoz.
Ha szárnyast sütünk, el ne felejtsünk egy kis csokor petrezselymet a hasüregbe tenni sütés előtt. Finom aromát biztosít a kellemetlen "belsőrész-szag" helyett.

Tárkony
Ezt az egyre népszerűbb, fűszeres illatú konyhanövényt Erdélyből kaptuk. A tárkonyszósz érdekesen pikáns étel, aki a kaporszószt kedveli, ezt is szeretni fogja. Levest is készíthetünk vele, bárány-, és nyúlhúshoz, vada ételekhez, halhoz és burgonyafőzelékhez ajánlom.

Vöröshagyma
Nagyon sok ételünk el sem képzelhető nélküle. A pörköltek és a halételek alapanyaga, főtt és sült ételek legkedveltebb ízesítője. Pirítva köretként, nyersen salátákba használják.

Zeller
A levelét ugyanúgy használjuk – frissen, vagy szárítva – mint a petrezselyem-zöldet , annak nagyon jó kiegészítője. Erőteljes aromája miatt azonban vigyázni kell vele, hogy más ízeket el ne nyomjon. Nagyon finom a burgonya-, hús-, és paradicsomlevesben, valamint a grillételeket el ne felejtsük fűszerezni vele.