Április 17-én ismét Varga Ágnes agrármérnök volt a vendégünk, aki az évelő virágok és rózsák szakembere.

Arról tartott vetítettképes előadást, hogy hogyan működik a világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere, a német ADR rendszer. A minősítési gyakorlatot és szempontokat 70 éve dolgozták ki és alkalmazzák.

A cím viselésére javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.


 

 

A legfőbb értékelési szempontok:

  • a gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség (gombaölő szert a program során nem lehet alkalmazni, rovarölő szert is csak kivételesen indokolt esetben, dokumentált módon) Ezért a tulajdonságért lehet a legtöbb pontot kapni (30 pont).
  • a virágok színe, formája, tartóssága, illata. Ezeket a szempontokat külön-külön pontozzák, ezekért összesen 40 pontot lehet kapni.
  • vizsgálják a rózsák télállóságát, a levelek állapotát, a növények fejlődési erélyét: 10 pont.
  • összbenyomás és dekoratív hatás: 20 pont.

 Az a rózsa viselheti a megtisztelő ADR címet és logót, amelyik a maximálisan elérhető 100 pontból legalább 75 pontot elér, ezen belül az egészségre adható 30 pontból legalább 25-öt.
Ez idáig mintegy 2200 rózsát vizsgáltak, de jelenleg csak 176 rózsa viselheti a címet! Egyrészt nehéz bekerülni, másrészt ki is lehet kerülni a rendszerből. Jelenleg 112 rózsa van, amely korábban viselte a címet, de ma már nem teheti.
Ezután hosszasan élveztük a szebbnél szebb ADR rózsákról készült képek látványát. Egy idő után már szinte éreztük az illatukat is.

Szerző: Máthé Ferenc