Kertművelési naptár

Habár februárban még komolyan fagyhat, e hónapot sok kertbarát a tavaszi szezon kezdetének tekinti. Mihelyt a hőmérő higanyszála nappal már nem süllyed fagypont alá, feltűrheti a ruhaujjat.

A december téli hónap, amikor is a fagy harapós lehet. A megelőző intézkedések elvégzésére, pl. a fagyérzékeny fajták letakarására decemberben van az utolsó esélye.

Bár a november még gyakran megajándékoz minket egy rövid nyárutóval, mégis ebben a hónapban is teljes „fagyvédelmet” kell tartanunk kertünkben. Igaz, ilyenkor a legtöbb feladatot nyugodtan elhalaszthatjuk egy kicsit. Ha az időjárás lehetővé teszi, az igazi kertkedvelők mindig találnak kertjükben valamit, aminek örülhetnek, vagy éppen megcsinálhatnak. Ahogy az utolsó nyárvégi virágok virágzanak, a kert még pompás látványt nyújthat.

Gyönyörű bogyók bújnak elő. Az őszi domb szín kavalkádja megszépíti a ránk váró kerti munkát is. Az idő ebben a hónapban napos és meleg lehet, azonban éjszaka fagyok is előfordulhatnak.

A nyárnak még nincsen vége és még olyan sok mindenben lelhetjük örömünket. Az első harmatlepte pókháló, színes bogyók és pillangók, a különös őszi fény és a kert valószínűleg még teljes virágban van. De vannak már elvégzendő teendők, melyekre figyelnie kell.

E nyári hónapban a kert folyamatosan valódi ünnepet jelent tele színnel és illattal. Használja a kertet vagy a balkont kiegészítő "nappaliként", hogy a napot és a fülledt nyári estéket teljesen ki tudja élvezni!
Ha egy nap nem olyan szép az idő, akkor végezzen el néhány könnyebb tennivalót, hogy kertje vagy balkonja tovább szép és buja maradjon.

Ez a hónap perzselő nyár, és ez mindenek előtt sok locsolást jelent. Hagyja, hogy a pompás napon ülve a nyári illatok és színek elvarázsolják. Kevésbé szép idő esetén elvégezhet néhány könnyű munkát. Így minden a kertjében vagy a balkonján még tovább és bujábban nő és fejlődik.

Ez az első igazi nyári hónap. A kert és a balkon még a tavasz friss zöld színét viseli, s napról napra színpompásabbá válik. Sok ilyenkor a tennivaló, de annak az ideje is eljött, hogy egy jó kis helyen, a meleg napsütésben az összes új illatot és színt teljes szívből élvezhessük.

Micsoda pompás hónap! Körös-körül új élet és buja virágzás. De vigyázzon, ha egynyári növényeit ki akarja ültetni és a drága cserepes növényeit ki akarja helyezni.Tél király csak akkor hátrál meg, ha három alattomos csatlósa( május 12.- Szervác, május 13. Pongrác és május 14. Bonifác ), a Fagyosszentek elmúltak.

A feltűnő színekben pompázó koratavaszi virágok újra és újra jókedvre derítenek. Az Ön kertjében is vannak már olyan helyek, melyek látványa elhozza Önnek a tavaszt.

Néhány kertész kivirul, mert a tavasz láthatóan beköszöntött. Kertje és balkonja életre kel. Ebben a hónapban kell és lehet nekilátni a munkának. Sok a teendő, hogy kertjét előkészítse a következő szezonra.

Ez a hónap bizonyára nem csalogató, hogy a kertben dolgozzon. Ennek ellenére aktívan foglalatoskodhat kertjében. Új ültetési terveket is alkothat, új növényeket válogathat, és már az új virágzókat élvezheti, pl. a hunyort és a hóvirágot.