E nyári hónapban a kert folyamatosan valódi ünnepet jelent tele színnel és illattal. Használja a kertet vagy a balkont kiegészítő "nappaliként", hogy a napot és a fülledt nyári estéket teljesen ki tudja élvezni!
Ha egy nap nem olyan szép az idő, akkor végezzen el néhány könnyebb tennivalót, hogy kertje vagy balkonja tovább szép és buja maradjon.


A kertről általánosságban
A rendszeres öntözés vagy vízzel történő permetezés e forró, eső nélküli hónapban előfeltétele a növekedésnek és buja virágzásnak. Soha ne hagyja kiszáradni a talajt.
·  A vízcseppek nagyítóüvegként működnek, és megégett foltokat eredményeznek a gyepben, a virágokon és a leveleken. Egyidejűleg a déli órákban a legtöbb víz elpárolog, tehát ne délidőben permetezze vízzel a növényeket! A korareggel és a délután a legjobb időszak erre.
·  Ha reggelente permetezi a növényeket, akkor, mérsékli a penészbetegségek, pl. a lisztharmat, és a klematisz-fajtáknál a fonnyadás kialakulását.
·  Bizonyos előnnyel bír, ha kb. hetente kétszer hosszabb ideig permetezi a növényeket, mint a napi néhány perc. A rövid és ezáltal felületi permetezésnél a víz szinte alig szivárog a talajba, és nem nagyon éri el a gyökereket sem.
·  Rendszeresen gyomtalanítson, az ösvényeken és a teraszon is.
·  Az elvirágzott virágokat amilyen gyorsan csak lehet, vágja le a szárukról, így van a legnagyobb esélye arra, hogy a növény másodjára is virágzik.
·  Az elvirágzott rózsát távolítsa el, a magképzés (csipkebogyó) kimeríti a növényt. Kényeztesse rózsáit (rózsa-) tápoldattal, akkor könnyebben kapnak újra erőre.
·  Mihelyt az utolsó virágaik is elhervadtak, az ernyővirágzatot levághatja a jól fejlett ötödik levélig.
·  A magasra növő növényeket időben kötözze támasztékhoz, mert egy váratlan záporeső vagy széllökés eldöntheti őket.
·  A kötözésnél gondoljon a gyorsan magasra növő dáliára, kardvirágra, és kannára. Praktikusak az állítható magasságú növénytámaszok.
·  Tegyen a rhododendron és az azálea gyökere fölé egy réteg árnyékoló anyagot, mert a felszín alatt futnak a gyökereik, így gyorsan kiszáradhatnak.
·  Néhány növény más színű virágot hozott, mint azt remélte, és ősszel ezeket át akarja ültetni? Akkor hurkoljon egy a virággal megegyező színű drótot a szárára, mert ha a növény elvirágzik, akkor a színét már nem tudja megállapítani. Így könnyen alkothat új kompozíciókat.
Teendők nyaralás esetére
Gondoskodjon arról, hogy az összes elnyílt virágfej és magház el legyen távolítva virágzó növényéről, mielőtt elutazik. Ily módon nagyobb az esélye arra, hogy visszatértekor még nagyobb virágpompa fogadja. Ha a magot a növényen érni hagyja, akkor nagy a veszélye, hogy növénye a szezon végéig már nem fog virágozni.

Ültetés
·  A mag, pl. a máké, a szarkalábé vagy a kikiricsé, akár már zölden is érett lehet. Megszáríthatja, és belső helyiségben tárolhatja a következő évig, de akár azonnal is elszórhatja a kertben, és így következő évben biztosan pompás virágai lesznek.
·  Július elejétől szeptemberig elültetheti az ősszel virágzó hagymákat. Gondoljon az őszi kikericsre (Colchicum) is.
·  A cserépben nevelt növényeket (az úgynevezett edény-növényeket) egész évben bármikor el lehet ültetni
·  Mielőtt az edény-növényeket elültetné, mártsa földlabdás gyökérzetüket vízbe, amíg meg nem telítődnek. Figyelem! Soha ne ültesse őket túl nedves talajba.
·  Az őszirózsát és az őszi krizantémot is elültetheti.
·  A tavasszal virágzó hagymákat és gumókat már a földbe teheti. De később is megteheti, akár a nyaralás utáni jobb időpontban, hogy az új, tavaszi virágzású hagymákat kikeresi, és új terveket készít.
Teendők nyaralás esetére
Mindig próbáljon meg olyan szomszédot vagy barátot találni, aki kertjét vagy a balkonján lévő növényeket rendszeresen megöntözi. Ha ez nem lehetséges, akkor nem tud mást tenni, minthogy kertjét amennyire csak lehet nedvessé teszi, mielőtt elutazik. Távolítsa el a lehető legtöbb elhervadt és még virágzó virágot. Ellenőrizze, hogy csiga, tetvek vagy más kórokozók nem károsítják-e.

Metszés
·  A futó hortenziát virágzása után laposan a csúcsa körül vágja vissza.
·  Végezze el az összes formára vágást a cserjéknél, pl. a buxusnál és a fagyalnál, de a levendulánál is.
·  A télen is zöldellő cserjéknél (sövény) és a tűlevelűeknél az utolsó metszést a tél előtt ejtse meg.
·  A leveleiket lehullató sövényeket e szezonban utolsó alkalommal metssze meg.
·  Az elhervadt rózsákat távolítsa el, a magképzés kimeríti a növényt. Kényeztesse a növényt (rózsa-) tápoldattal, akkor könnyebben kap újra erőre.
·  Mihelyt az utolsó virágaik is elhervadtak, az ernyővirágzatot levághatja a jól fejlett ötödik levélig.
·  A szőlő új hajtásait a 4. levélig visszavághatja.
A fiatal levelekbe kis darab sajtot tekerhet, amely pompás grillen sütve. Ha ezt az ínyencséget egész nyáron élvezni szeretné, akkor ne egyszerre vágja le az összes fiatal hajtást.
·  Ha nagy fürt szőlőket szeretne termeszteni, akkor körülbelül az összes szőlő felét távolítsa el. Áganként az egy fürt nagyjából jó arány. A megmaradt fürtökből távolítsa el a legkisebb szemeket (fekete szemű mazsolák).
·  Ha a levendula teljes virágzásában van, akkor szárításhoz vágjon ki néhány ágat. A szárított levendulavirágok len zsákocskában pompásan illatoznak ruhái között.
·  Rendszeresen vágja le az elhervadt virágokat a dáliákról, begóniákról és kannákról. Ez stimulálja a további virágzást.
·  Ha télen megmetszette a gyümölcsfákat, akkor májusban úgynevezett vízhajtások jelennek meg, amelyek meredeken a magasba növő ágak. Mindenekelőtt nagy metszési beavatkozások közelében keletkezhetnek fényes "vendéghajak". Ezek a hajtások sok tápanyagot és vizet vonnak el, amelyet a fa jobban is tudna hasznosítani. A nyár jó időpont ezek levágására.
·Távolítsa el a fölösleges gyümölcsöket az alma-, körte- és szilvafákról. Ezek többnyire növésükben visszamaradt gyümölcsök. Ily módon a megmaradt gyümölcsök nagyobbra nőnek.
·  Kényeztesse gyümölcsfáit e hónapban extra "vitaminokkal" nyomelemek és ásványi anyagok (pl. tengeri moszatból készült kiegészítő) formájában. Ezek ebben a gyors növekedési szakaszban megelőzik a betegségeket és a penész kialakulását.
·  A bogyók leszedése után a cserjéket vissza kell vágni.

Gyep
·  Tartós meleg idő esetén rendszeresen permetezze vízzel a gyepet. Hetente egyszer néhány óra locsolás jobban hat, mint naponta a rövidebb ideig tartó.
A gyepet ebben a hónapban is rendszeresen kell nyírni. Tartós meleg idő esetén ne nyírja túl rövidre a füvet, mert gyorsan kiéghet (megsárgul).
·  Havonta tápoldatozza a gyepfelületet, és szép eredményt fog tapasztalni. Ezt azonban kissé borúsabb, ne napos időben tegye, így megakadályozható a sárga foltok kialakulása.
Teendők nyaralás esetére
Jó rövidre, de a fű hosszának 2/3-ánál ne rövidebbre vágja le a gyepet, mielőtt elutazik. Ne féljen attól, hogy a gyep ezt megsínyli, és fennáll megégésének veszélye. Permetezze meg a gyepet vízzel úgy, hogy a talaj legfeljebb 10 cm mélységig jó nedves legyen.

Cserépben termesztett növények
·  Új cserepes virágok kialakításakor vegyen számításba olyan növényeket is, amelyek délen eltöltött nyaralására emlékeztetik, pl. a törpeolíva, a fügefácska, vagy a törpepálma. Sőt még banán-növényt is lehet önállóan termeszteni.
·  Az összes, cserépben, tálban vagy vödörben lévő növényét naponta öntözze meg, meleg idő esetén reggel és este is.
·  Kivételt a cserépbe ültetett szukkulens növények (Succulenten), pl. a kövirózsa és a szubtrópusi növények, pl. a jukka (Yucca) és a törpepálma (Chamaerops) képeznek, amelyek egy napot könnyen kibírnak víz nélkül.
·  Locsolásnál ne feledkezzen meg a "függő kosarairól" sem. Ezek még gyorsabban kiszáradnak! Ha nem lógnak ki "függő kosara" oldalából virágzó növények, akkor adjon neki egy fürdőt egy nagyobb vödörben vagy műanyag edényben.
·  Amiatt, hogy a kosarak lógnak, a párolgás nagyobb, így legalább naponta legalább egyszer jól meg kell locsolni, vagy fürdőztetni kell.
·  Lehetőleg esővizet használjon, de mindenképp olyan vizet, amelyet a napfény felmelegített. Növényei nagyon megijednek a jéghideg vezetékes víztől.
·  Minden edényben, cserépben vagy ládában lévő növényét hetente egyszer tápoldatozza meg, vagy szórjon kevés műtrágyát a talajukra.
·  A "függő kosaraiba" öntsön hetente egyszer öntözővízben feloldott tápoldatot, mindenek előtt az egynyári növényeket nőnek nagyon gyorsan, és ezért sok tápanyagra van szükségük. Ez ugyanúgy vonatkozik a cserépben vagy ládában lévő egynyári növényekre is.
Teendők nyaralás esetére
A cserépben lévő növények nagyon hajlamosak a kiszáradásra, mert gyökereik kis területen helyezkednek el, ahonnan vizet tudnak szívni. Ezeket a növényeket a legjobb, ha árnyékos helyen a kertben kissé beássák. Azok a szobanövények is, amelyeket nyárra kitett, ily módon átvészelhetik a nyaralást.

Zöldséges kert
·  A szőlő új hajtásait a 4. levélig visszavághatja. A fiatal levelekbe kis darab sajtot tekerhet, amely pompás grillen sütve. Ha ezt az ínyencséget egész nyáron élvezni szeretné, akkor ne vágja le naponta az összes fiatal hajtást.
·  Ha nagy fürt szőlőket szeretne termeszteni, akkor körülbelül az összes szőlő felét távolítsa el. Áganként az egy fürt nagyjából jó arány. A megmaradt fürtökből távolítsa el a legkisebb szemeket (fekete szemű mazsolák).
·  Ha télen megmetszette a gyümölcsfákat, akkor májusban és júniusban úgynevezett vízhajtások jelennek meg. Ezek egyenesen a magasba növő ágak. Mindenek előtt nagy metszési beavatkozások közelében keletkezhetnek fényes "vendéghajak". Ezek a hajtások sok tápanyagot és vizet vonnak el, amelyet a fa jobban is tudna hasznosítani. A nyár jó időpont ezek levágására.
·  Távolítsa el a fölösleges gyümölcsöket az alma-, körte- és szilvafákról. Ezek többnyire növésükben visszamaradt gyümölcsök. Ily módon a megmaradt gyümölcsök nagyobbra nőnek.
·  Kényeztesse gyümölcsfáit e hónapban extra "vitaminokkal" nyomelemek és ásványi anyagok (pl. tengeri moszatból készült kiegészítő) formájában. Ezek ebben a gyors növekedési szakaszban megelőzik a betegségeket és a penész kialakulását.
·  Gyümölcsfáit naponta öntözze meg.
·  Szedje le az első kajszi- és őszibarackokat azelőtt, hogy teljesen megérnének.
·  Ha a zöldséges kertjét ellátta tápanyaggal, körbeásta, stb., akkor elkezdheti a különböző téli zöldségek magvainak elszórását, pl. téli spenótét, és a télre való tekintettel a különböző káposztafélékét is.
·  Ha a szezonban már korán elvetette a gyökér-magot, akkor a legvastagabbakat már fölszedheti. Temesse be a frissen kialakult lyukakat, hogy megakadályozza gyökér-betegségek kialakulását.
·  Ellenőrizze az eperágyást, hogy nincs-e benne gyom.
·  Az epret (a cserépben lévőt is) hetente tápoldatozza (az öntözővízhez adva) magas kálitartalmú oldattal.
·  Az epret még mindig lehet szedni. A zöldjével együtt szedje le, mert a gyümölcs így tovább eláll, és ez a penészképződést is megakadályozza a gyümölcsön.
·  Az eprek leszedése után az idős eper-növényeket újakra kell cserélni, vagy le kell vágni a fiatal hajtást, és azt kell elültetni.
·  Ha van tök vagy lopótök a kertben, akkor azokat tartsa féken, mert igazi uzsorások. Ha borús idő van, akkor segítsen a növényeknek a porzásban. Egy növényen nő- és hímvirágok is találhatók. Fogjon meg egy hímvirágot, húzza le a virágleveleit, és húzza végig a nővirág termőjén. Ezt egyébként a virág alatti kis gyümölcsfüggelékről ismerheti fel.
·  Nagyon nedves időjárás esetén azok a tökök, amelyek a nedves talajon fekszenek, elrothadhatnak. Védelemképp tegyen a gyümölcsök alá kevés szalmát vagy – ami kevésbé szép de nagyon hatékony – egy darab habszivacsot.
·  A különböző, magképző fűszernövényeket, pl. a kaprot, édesköményt, koriandert vagy köményt le lehet szedni, és meg lehet szárítani. Azok a fűszernövények, amelyek inkább fagyasztásra alkalmasak: metélőhagyma, petrezselyem, vagy a zsálya. Nagyon praktikusan a kis, teljesen kész adagok lefagyasztva egy jégkockatartóban és végül egy mélyhűtőzacskóba töltve.
Teendők nyaralás esetére
Alaposan nézze át a zöldség- és gyümölcskertet, hogy nincs-e benne kártékony rovar vagy gyom, ha igen, akkor távolítsa el ezeket. Az összes zöldséget és gyümölcsöt szedje le, amely majdnem, vagy teljesen érett. Ezek az Ön távolléte során elrothadhatnak, ami elősegíti a kártékony rovarok, a gomba és a betegségek jelentkezését.

Kerti tó
Hagyja tavát és a benne lévő növényeket ameddig csak lehet, nyugalomban.
·  Távolítsa el a túl sok harmatkását egy merítőhálóval. A harmatkása-takaró megfojtja a többi vízinövényt. Borítsa a merítőháló tartalmát a talajra, és ellenőrizze, hogy nem merített-e ki fiatal ebihalat vagy szalamandert – ezek többnyire maguktól is kimásznak.
·  Tegyen egy követ tava napos oldalára. A békáknak és más hidegvérűeknek minden nap fel kell melegedniük, és ehhez szívesen ülnek kőre. A pillangók is szeretik az ilyen meleg köveket.
·  Tartsa féken a vízililiomok leveleit, mert árnyékképzésük miatt – éppúgy, mint a harmatkása – a többi tavi növényt úgyszólván megfojthatják.
·  Rendszeresen ellenőrizze a tavi moszat képződését, és gyakran merje ki azt.
·  A párolgás miatt rendszeresen töltse fel a tavat. Ezt részletekben végezze el, hogy a tó vize ne tudjon túlságosan lehűlni.
·  Ha a tó vize zavaros, akkor először ellenőrizze, hogy van-e elegendő oxigént termelő növény. HA vízibolhát tesz bele, akkor gyorsan láthatja az eredményt.
·  A kívül fekvő növényeket is rendszeresen öntözze.

Teendők a házban
·  Az összes leveles növényt törölje át fölül és alul is langyos vízbe mártott szivaccsal.
·  Rendszeresen nyissa ki az ablakokat, mert a szobanövényeknek is szükségük van friss levegőre. Gondoljon a gyökerekre is, lazítsa fel a földet egy villával.

Egyéb teendők:

  • Az ágyások száraz időben vizet, sok vizet igényelnek.
  • Hetente egyszer néhány óráig permetezze vízzel a füvet, de ne teljes napsütésben.
  • Az összes sövényt meg lehet még metszeni.
  • A tavi növényeket szükség esetén ritkítsa ki.
  • A gyepet vertikulálja, és szükség esetén szórja után fűmaggal.
  • Nyírja le a füvet, és a gyep széleit vágja körbe.
  • Távolítsa el a gyomokat.
  • Metssze meg a tűlevelűeket.