Ez a hónap perzselő nyár, és ez mindenek előtt sok locsolást jelent. Hagyja, hogy a pompás napon ülve a nyári illatok és színek elvarázsolják. Kevésbé szép idő esetén elvégezhet néhány könnyű munkát. Így minden a kertjében vagy a balkonján még tovább és bujábban nő és fejlődik.


Kert-általában
·  Amennyiben júniusban nem juttatott növényeinek tápanyagot,akkor ez most lehetséges.Trágyázza meg növényágyásait.
·  Díszcserjéinek és sövényeinek is szükségük van a tápanyagra. Sövénynövényeinek nagyobb adagra van szükségük, mert ezek sűrű térállásúk és erősebben konkurálnak egymással.
·  Ha nem esik sok eső, a redszeres öntözés ebben a meleg hónapban előfeltétele annak, hogy a növény jól növekedjen és szépen virágozzon. Gondoskodjon arról, hogy a talaj soha ne száradjon ki nagyon.
·  A vízcseppek nagyítóüvegként működnek és égési felületeket okozhatnak a füvön, de mindenek előtt a leveleken és a virágokon is. Ezen kívül délben párolog el a legtöbb víz, több oka van tehát annak, hogy ne öntözzünk a koradélutáni órákban. Kora reggel, vagy késő délután a legjobb időpont.
·  Ha reggelente öntözi a kertet, csökkenti a veszélyét annak, hogy az olyan gombabetegségek kialakuljanak, mint a lisztharmat és hervadásos betegségek a clematisféléknél.
·  Jobb, ha a kertet kétszer egy héten hosszabb ideig öntözzük, mint naponta néhány percig.Egy rövid és ezáltal felületi öntözésnél a víz alig jut le a talajba s gyakorlatilag nem éri el a gyökereket
·  Távolítsa el az évelő cserjékről az elvirágzott virágokat a lehető leggyorsabban, egy második virágzás esélye így nagyobb.
·  Távolítsa el az elvirágzott rózsákat,a magképzés( csipkebogyó ) kimeríti a növényt. Kjényeztesse rózsáját egy kis rózsatrágyával, így gyorsabban megújul.
·  Amikor az utolsó virágok is elvirágzottak, visszacsípheti a virágfürtöt egy jól fejlett ötödik levél alatti rügyre.
·  A magas növésű növényeket időben kötözze ki. Egy váratlan zivatar különben kitörheti azokat.
·  Gondoljon a kikötésnél a gyorsan a magasba növekvő dáliákra, gladióluszokra és cannákra. Megfelelnek erre a célra az állítható támasztórácsok.
·  Osszon szét egy réteg mulcsot a rododendronok és az azáleák közé. Ezeknek a növényeknek nem hatol mélyre a gyökérzetük és ezáltal gyorsan kiszáradhatnak.
· 
Növényápolás a szabadság ideje alatt
Gondoskodjon arról, hogy elutazása előtt minden elvirágzott virágfejet és termőrészt távolítson el a virágzó növényről. Így van esélye arra, hogy virágpompában találja visszatérésekor is növényeit. Ha a magokat nem távolítja el és azok beérnek, nagyobb az esélye annak, hogy a növény a hátralevő időben már ne virágozzék.

Növények
·  Cserepekben nevelt, úgynevezett konténeres növényeket egész évben ültethetjük.
·  Mielőtt a konténeres növényeket ülteti, merítse bele a földlabdájukat egy vödör vízbe és várjon, amíg nem telítődtek vízzel.Vigyázat: soha ne ültessünk túl nedves talajba.
·  Ebben a hónapban vetheti el az évelő növényeket, mint a nefelejts, nigella, oroszlánszáj, mályvarózsa, harangvirág. Ezeket néha egynyáriakként kínálják. Mivel azonban maguk is elszórják virágmagvaikat, következő évben újból megtalálhatja őket kertjében.
·  Ha már elvetett júniusban, a végleges kiültetésig elhelyezheti a magoncokat egy szabadföldi nevelőágyban.
·  Július elejétől szeptemberig ültetheti az ősszel virágzó évelőket és az őszi kikericset(Colchicum).

Nyírás
·  A virágzó díszsövényeket közvetlenül a virágzás után kell megnyírni.Vágja vissza az elvirágzott hajtásokat közvetlenül a virágzás után. Ha nincsenek fiatal hajtások, akkor közvetlenül a talaj fölött vágja vissza.
·  Távolítsa el az elvirágzott rózsákat, a magképzés( csipkebogyó ) kimeríti a növényt. Kényeztesse el a rózsát egy kis tápanyaggal, így jobban megújul.
·  Amikor az utolsó virágok is elvirágoztak, visszacsípheti a virágfüzért egy jól fejlett ötödik levél alatti rügyig.
·  A lila akác fiatal hajtásait mintegy 15 cm-re kell visszavágni.
·  A szőlő új hajtásait a 4.levélig lehet visszavágni. A fiatal leveleket sajttal a közepében felgöngyölve a grillen meg lehet pirítani. Ha egész nyáron akarja élvezni ezt az ínyencséget, úgy ne vágjon minden fiatal hajtást egyszerre le.
·  Ha nagy szőlőfürtöt akar, távolítsa el az összes fürt mintegy felét. Áganként egy szőlőfürt általában jó választás.
·  Ha a levendula teljes virágzásban van, vágjon le néhány ágat szárítani. Pompásan illatoznak szárított levendulavirágok egy lenzsákocskában a fehérneműje között.
·  Amennyiben télen metszette a gyümölcsfáit, májusban és júniusban úgynevezett vízhajtások jelennek meg. Ezek felfelé növő egyenes hajtások. Különösen a nagyobb visszavágási felületek mentén keletkeznek egész ”parókák”. Ezek a hajtások sok tápanyagot és vizet vonnak el, melyet a fa jobban tudna hasznosítani. Július alkalmas idő arra, hogy ezeket visszavágja.
·  Ritkítsa meg a túl sűrű alma- körte és szilvaterméseket. Ezek többnyire növekedésükben visszamaradt gyümölcsök. Így nőnek a megmaradottak nagyobbra.
·  Kényeztesse el gyümölcsfáit ebben a hónapban kiegészítő vitaminokkal nyomelemek és ásványi sók formájában( moszatból előállított kiegészítő anyagokkal).Ezek megelőzik ebben a gyors növekedési periódusban a betegségeket és gombás fertőzéseket.
·  Ez a hónap az ideális időpont arra, hogy a nőszirmot(Iris Germanica) megfiatalítsuk. Ássa ki ehhez a növényt és vágja le a fiatal, egészséges részeket. Mielőtt a növényt kiássa, vágja le a levelek egy részét, így megakadályozza a felesleges párolgást. Űltesse a fiatal gyökértörzset mészben gazdag talajba, déli oldalra, mégpedig úgy, hogy a gyökértözs fele kimaradjon a talajból.


Gyep
·  A gyepet ebben a hónapban is rendszeresen nyírja. Ebben a hosszú napfényes időszakban ne nyírja túl rövidre a füvet, különben megperzselődne, (besárgulna).
·  Adjon tápanyagot a fűfelületnek havonta, így ér el szép eredményt. Tegye ezt egy borongós napon. Így megakadályozza a sárgás elszíneződést.
·  Egy hosszan tartó jó idő esetén rendszeresen öntözze gyepét. Hetente egyszer több órahossza hatékonyabb, mint naponta egy negyedóra.

Növényápolás a szabadság idejére
Nyírja a füvet nagyon rövidre az elutazása előtt, de soha ne rövidebbre, mint a megszokott fűmagasság kétharmada. Amennyiben mégis rövidebbre vágná, nagyon megszenvedi ezt a fű és fennáll a kiszáradás veszélye. Annyira öntözze a gyepet, hogy atalaj 10 cm-re legyen nedves.

Edénybe ültetett növények
·  Öntözzön minden cserépben , tálban és edényben lévő növényt naponta, nagy melegben reggel és este.
·  Kivételt képeznek ezalól a pozsgások (succusensek), mint a kövirózsa és a szubtrópusi növények, mint a pálmaliliom(Yacca ) és a törpepálma (Chamaérops) ezek egy napot is nyugodtan kibírnak víz nélkül.
·  Az öntözésnél ne feledkezzen meg a függő növényeiről sem. Ezek még gyorsabban kiszáradnak. Hacsak nem nőnek oldal irányban növények, belemeríthetjük vízzel teli vödörbe, vagy műanyag edénybe.
·  Mivel a kosarak függnek, a párolgás erőteljes. Ezért a kosarakat minimum naponta egyszer meg kell öntözni, vagy vízbe meríteni.
·  Lehetőség szerint esővizet használjon, de mindenesetre olyan vizet, melyet a nap felmelegített. Növényei nem kedvelik a jéghideg vezetékes vizet.
·  Az angyaltrombita, aszerint, hogy hol telelt át már júniusban, vagy júliusban virágozhat. Ültesse ezt az imponáló növényt lehetőleg nagy edénybe, mert minél nagyobb helye van a gyökérzetnek, annál dúsabban virágzik. Adjon hozzá agyagos talajt, vagy használjon speciális földet, amely a nedvességet jól tartja.
·  Lássa el az edényben tartott növényeit hetente folyékony műtrágyával, vagy tegyünk egy kis műtrágyát a virágföldre.
·  Lássa el felfüggesztett virágtartóit hetente az öntözővízben feloldott tápanyaggal, különösen egynyáriak nőnek gyorsan, ezért sok tápanyagra van szükségük. Ez vonatkozik egyébként a cserépben és ládában lévő egynyáriakra is.
Növényápolás a szabadság alatt
Edényben lévő növények hajlamosak a kiszáradásra, mivel gyökereik csak kis területen tudnak vizet felvenni. Legjobb, ha ezeket a kert egy árnyékos helyén egy kicsit földbe süllyeszti. Azok a szobanövények is átvészelhetik így a szabadságot, melyek a nyár előtt már kinn voltak.

Zöldségeskert
·  Szedje le az első kajszikat és őszibarackokat, mielőtt még valóban megérnek.
·  Ha elvetette a tököt és a lopótököt, tartsa kordában, mert igen nagy területet foglal el. Ha az időjárás borongós, segítsen a növénynek a beporzásnál.Egy növényen hím-és női ivarú virágok is virágzanak, távolítsa el a sziromleveleket és húzza végig a virág bibéin. Ezeket különben a virág alatti termésbögön ismerheti fel.
·  Túl nedves időben a vizes földön fekvő tökök megrohadhatnak. Tegyen védelmül egy kis szalmát alá, vagy ami kevésbé szép, de nagyon hatásos, agy darab hungarocelt a termés alá.
·  A szőlő új hajtásait most visszavághatja a 4.levélig.A fiatala levelekbe sajtot téve göngyölje fel azokat és grilezze meg. Ha egész nyáron akarja élvezni ezt az ínyencséget, akkor ne egyszerre vágja viszza.
·  Ha nagy szőlőfürtöket szeretne, távolítsa el e szőlőfürtök mintegy felét. Hajtásonként egy fürt megfelelő. A meghagyott fürtöknél a fejletlen szemeket.
·  Ha télen metszette meg a gyümölcsfákat, májusban és júniusban jelennek meg az úgynevezett vízhajtások. Ezek egyenes felfelé növekvő hajtások. A nagy vágási felűletek mentén ezek parókaszerű alakzatot képezhetnek. Ezek a hajtások sok vizet és tápanyagot vonnak el, melyet a fa jobban tudna hasznosítani. A július alkalmas hónap arra, hogy ezeket eltávolítsa.
·  Ritkítsa ki az alma, körte és a szilva terméseit. Ezek többnyire a fejlődésben visszamaradt termések. Így nagyobbak lesznek a meghagyottak.
·  Kényeztesse el ebben a hónapban gyümölcsfáit kiegészítő vitaminokkal,nyomelemek és ásványi anyagok formájában (pl.moszatból nyert kiegészítő anyagokkal). Ebben a gyors növekedési periódusban ezek megelőzik a megbetegedéseket és a gombás fetőzéseket.
·  Ha megtrágyázta haszonkertjét, felásta stb., május elejétől július közepéig vetheti a különböző nyári zöldségeket. Alkalmas erre az édeskömény és a télre gondolva a különböző káposztafélék.
·  Ha vetett már sárgarépát egy korábbi időben, a legvastagabbakat most felszedheti. Tömörítse a keletkezett lyukakat, így megakadályozza a sárgarépalégy okozta kártételt.
·  Ellenőrizze a földieperágyást, van-e gyom
·  Lássa el a földiepreket (az edényben lévőket is hetente magas káliumtartalmú tápanyaggal ( az öntözővízben)
·  A földiepreket szárával együtt szedje le, a gyümölcs tovább eltart és a növények nem penészesednek.
·  A különböző fűszernövényeket, mint a kapor, zöldség zöldje és a kakukkfű, most lehet leszdni és megszárítani, vagy még praktikusabb, ha jégkocka tartóba lefagyasztjuk.
Növényápolás a szabadság alatt
Ellenőrizze zöldséges és gyümölcsös kertjét gondosan, a kártevők és a gyom szempontjából és távolítsa el azokat. Minden olyan zöldséget és gyümölcsöt,amely teljesen, vagy majdnem érett, szedje le.Távolléte alatt ezek megrohadnának és így problámákat okoznának, mint kártevők, penészgomba és más betegségek.


·  Hagyja lehetőleg békén a természetes hatás kedvéért a tavat és a növényzetet.
·  Ha túl sok a békalencse, távolítsa el nyeles hálóval. Ha a felületet elborítja a békalencse, megfullad a többi vízinövény. Ürítse ki a földre a hálót és ellenőrizze, merített-e a vízből ebihalat vagy tarajosgőteivadékot, ezek maguktól is felmásznak.
·  Tegyen egy követ tava napos oldalára. A békáknak és más hidegvérűeknek minden nap fel kell melegedniük, és ehhez szívesen ülnek kőre. A pillangók is szeretik az ilyen meleg köveket.
·  Tartsa féken a vízililiomok leveleit, mert árnyékképzésük miatt – éppúgy, mint a harmatkása – a többi tavi növényt úgyszólván megfojthatják.
·  Rendszeresen ellenőrizze a tavi moszat képződését, és gyakran merje ki azt.
·  A párolgás miatt rendszeresen töltse fel a tavat. Ezt részletekben végezze el, hogy a tó vize ne tudjon túlságosan lehűlni.
·  Ha a tó vize zavaros, akkor először ellenőrizze, hogy van-e elegendő oxigént termelő növény. Ha vízibolhát tesz bele, akkor gyorsan láthatja az eredményt.
·  A kívül fekvő növényeket is rendszeresen öntözze.

Teendők a házban
·  Az amarilis (Hippeastrum) július végétől, augusztus elejétől nyugalmi szakaszba kerül. Ekkortól már ne locsolja a növényt, és hagyja, hogy a levelek elszáradjanak. A már elszáradt leveleket eltávolíthatja. Decemberben a hagymát újra el lehet ültetni.
·  Különböző gyógynövényeket most le lehet szedni, meg lehet szárítani, vagy még praktikusabb, ha jégkocka-tartóban lefagyasztja.
·  Mossa meg a leveles növények leveleinek alsó és felső oldalát is langyos vízzel és egy szivaccsal.
·  Rendszeresen nyissa ki az ablakot, a szobanövényeknek is szükségük van friss levegőre. Gondoljon a gyökerekre is, és lazítsa fel a földet olykor-olykor egy késsel.
·  A rózsa virágait, a zsázsát és a kaprot, a százszorszép gumóit a konyhában is felhasználhatja. A rózsa virágait megcukrozhatja, és torta-díszítésként használhatja. A zsázsa és a kapor kék virágai nagyon finomak salátához vagy uborkához. A százszorszép gumóit lesavanyíthatja, olyan ízük lesz, mint a kapribogyónak.
A növények gondozása a nyaralás közben
Nincs olyan szomszédja, vagy barátja, aki olykor-olykor megöntözné a növényeit? Ilyen esetben növényét semmi esetre se állítsa napra. A terrakotta-cserépben lévő növényeket a kádba teheti kevés vízben lévő két téglára. A téglák szívó hatása miatt a cserepek mindig nedvesek maradnak. A növényeknek azonban fényre is szükségük van, mert – habár a közvetlen napsugárzás végzetes lehet –, de az állandó sötétség is. Állítsa a többi növényt egymás mellé, és kerülje a közvetlen napsugárzást. Tegyen egy átlátszó műanyag zsákot a növények köré, hogy a víz párolgását amennyire csak lehet, elkerülje.

Egyéb teendők:

  • Ha még nem tette, trágyázza meg a kertet!
  • A növényeket, mindenek előtt a cserepes növényeket kora reggel öntözze.
  • A cserepes növényeket minden héten tápoldatozza meg.
  • Vágja le az elszáradt virágokat az évelő növényekről, hogy elősegítse második virágzásukat.
  • A kúszónövények hajtásait kötözze fel.
  • Irtsa ki a tetveket és más rovarokat.
  • A levendula és rózsa elszáradt virágait távolítsa el.
  • A sövényeket meg lehet metszeni.