Bár a november még gyakran megajándékoz minket egy rövid nyárutóval, mégis ebben a hónapban is teljes „fagyvédelmet” kell tartanunk kertünkben. Igaz, ilyenkor a legtöbb feladatot nyugodtan elhalaszthatjuk egy kicsit. Ha az időjárás lehetővé teszi, az igazi kertkedvelők mindig találnak kertjükben valamit, aminek örülhetnek, vagy éppen megcsinálhatnak. Ahogy az utolsó nyárvégi virágok virágzanak, a kert még pompás látványt nyújthat.


Általános tudnivalók a kertről
·  A télálló növényeket fedjük be lombokkal, komposzttal vagy trágya és tőzeg keverékével.
·  A rododendron, az azálea és a hortenzia hideg elleni védelme.
·  A leveles fajtáknál tartsuk annyira nedvesen a talajt, amennyire lehet. Például a zölden maradó sövényeknél.
·  A rózsákon bugyoláljuk be az oltás helyét szalmával vagy trágya és levél keverékével, vagy alkalmazzunk rózsagallért.
·  Rózsatöveknél bugyoláljuk be az oltási helyeket és az ágakat szalmával, vagy a kevésbé szép, de nagyon hatékony módszer szerint borítsunk a rózsatőre műanyagzsákot, amit összekötünk a szemzőhely alatt. Ehhez speciális rózsasapka (palást) is kapható.
·  Magas fűfajtákat, például a pampafüvet kössük össze, és védjük a gyökereit
·  A nem fagyálló cserepeket tegyük fagymentes helyre.
·  A cserepeket és a vödröket tisztítsuk meg, és azokat lefelé fordítva helyezzük el.
·  Teljesen engedjük ki a vizet a kerti öntözőtömlőből.
·  Télire zárjuk el a kerti vízcsapot.
·  Igazítsuk el a madáretetőket.

Növények
·  Amíg nincs fagy, még novemberben is lehet bokrokat, rózsákat és télálló növényeket ültetni.
·  Ha a tavaszi hagymásokat még nem ültettük el, még megtehetjük, feltéve, ha nincs fagy.
·  Fedjük be újonnan ültetett bokraink, rózsáink és más növényeink tövét lombtakaróval, istállótrágyával, vagy más szerves anyaggal. Ezzel megakadályozzuk a talaj kiszáradását, védelmet biztosítunk a fagy ellen, és serkentjük a növekedést.
·  Öntözzük meg jól új ültetvényünket.
·  Ha fagyra nem érzékeny lombhullató bokrokat és kúszónövényeket akarunk ültetni, várjuk meg, míg elmúlnak az első éjszakai fagyok. Adjunk ezeknek is elegendő vizet.

Metszés
·  Ha sövényeink túl szélesek lettek, akkor erőteljesen vissza kell metszeni őket. Ez éppúgy vonatkozik az örökzöld sövényekre, mint a tiszafára és a legtöbb lombhullató sövényre, a tűlevelűekre azonban nem, mivel ezek általában nem hajtanak ki az idős fából.
·  Egy borostyánnal benőtt deszka-, vagy drótkerítés valójában olyan, mint egy sövény. Ezért metsszük vissza a hosszúra nyúlt hajtásokat egészen a kerítésig.
·  A kerítés vagy pergola mentén növő lilaakácot (Wisteria) is visszametszhetjük. Válasszunk ki néhány fiatal hajtást, és ezeket kössük össze. Ezzel több helyet nyerünk a metszéshez. Az oldalhajtásokat a régi ágakon kb. 10 cm-ig metsszük vissza, röviddel egy szem fölött.

Gyep
·  Távolítsuk el az utolsó lehullott leveleket.
·  Mielőtt megkezdődik a tél, a gyepet még egyszer nyírjuk meg és tőzeggel, trágyával hintsük meg.
·  Ahhoz, hogy a következő szezonban a gyepfelszín különlegesen szép legyen, fűnyíróval tegyük szellőssé.

Nyári hagymások kiásása
·  Az álló dáliák, begóniák és a kannafélék októberben még erőteljesen virágoznak, és ha azokat még nem ástuk ki a földből, itt a legfőbb ideje. Rázzuk le a földet és távolítsuk el a sérült részeket. Hagyjuk a növényeket védett helyen száradni.
·  Ha már a nyári hagymások és gumósok szárazak, ezeket újságpapírba bugyoláljuk be, vagy tőzeghulladékkal telt ládában fagymentesen tároljuk.

Ládába ültetett növények
·  Minden fagyérzékeny, ládába ültetett növényt be kell hoznunk, ha a következő évben is örömünket szeretnénk lelni bennük.
·  Például az árnyliliomot tartalmazó cserepeket tegyük egy helyre, a ház egyik falához (a legmelegebb helyre). Borítsuk be őket lombtakaróval és töltsük ki a közöttük lévő helyeket is.
·  A formára metszett bokroknak, például a puszpángfának rendszeresen adjunk vizet.

Zöldségeskert
·  Mihelyt a gyümölcstermő bokrok elhullatták leveleiket, ezeket úgynevezett fiatalító metszéssel kell megmetszeni.
·  Ne felejtsük el az utolsó zöldségeket és gyümölcsöket begyűjteni.
·  Némely kelkáposztafélét a földben hagyhatunk, így a díszkelkáposzta némi színt ad téli kertünknek.
·  A fiatal gyümölcsfákat november közepén ültethetjük el a kertben. Ha van még levél rajtuk, ültetés előtt távolítsuk el.

Kerti tó
·  Távolítsuk el a lehullott lombot.
·  Az idős tavi növényeket, ha szükséges, ritkítsuk ki vagy vegyük ki.
·  Ügyeljünk arra, hogy tavunk ne fagyjon be teljesen: a tavunkban élő halak, békák és más állatocskák oxigént igényelnek.
·  Tegyünk egy sztiroporhab darabot, vagy néhány régi teniszlabdát a vízbe. Ez megakadályozza, hogy a tó teljesen befagyjon, de egy köteg nád is megteszi.

A házban
·  A bent áttelelő cserepes növényeknek, fuksziának, gerániumnak, pelargóniának kevés vizet adjunk.
·  November végén az első, októberben előszárított virághagymákat behozhatjuk a szobába.
·  Ha otthon az újév fordulójára virágzó hagymásnövényeket szeretnénk, ültessünk el tulipán-, vagy jácinthagymákat úgy, hogy csúcsuk éppolyan magasra érjen, mint a talaj szintje a cserépben vagy tálban. A krókuszok néhány centiméterre legyenek a föld alatt, a nárciszok csúcsa néhány centiméterrel érjen e fölé. Borítsuk be a hagymákat egy moharéteggel, így már sokkal szebben néz ki a láda, vagy tál.
·  A hagymákat tehetjük vízbe is, de így csak egyszer használhatók fel. Ekkor a jácintok számára gondoskodjunk speciális vázáról. Kísérletezhetünk más hagymákkal is.
·  Tegyük a cserepeket vagy tálakat sötét és hűvös (12°C körüli) helyre. Átlagosan nyolc hét múlva a legtöbb hagyma kihajt.

     Egyéb teendők:

  • Amíg nem fagy meg a talaj, még mindig lehet ültetni.
  • A tél előtt ne vágja vissza túlságosan a rózsákat.
  • Fedje le az évelő növényeket trágyából és tőzegből álló komposzt-keverékkel.
  • Utolsó alkalommal távolítsa el a gyomokat.
  • A gyümölcsöt termő cserjéket metssze meg, mihelyt lehullatták leveleiket.
  • A cserepes növényeket fagymentes helyen tárolja, és csak kevés vízzel locsolja.
  • Levegőztesse a gyepet száraz időben úgy, hogy lyukakat szúr bele.