A nyárnak még nincsen vége és még olyan sok mindenben lelhetjük örömünket. Az első harmatlepte pókháló, színes bogyók és pillangók, a különös őszi fény és a kert valószínűleg még teljes virágban van. De vannak már elvégzendő teendők, melyekre figyelnie kell.


A kertről általánosságban
·  A magas és virágzó kerti növényeket, amennyiben szükséges, fel kell kötni, a túl nagy termésképződményeket el kell távolítani.
·  Magvakat a következő évre begyűjteni. A magokat száraz és hűvös helyen jól megszárítani és aztán bent, papírtasakokban tárolni.
·  Áttelelő nővényeket átvizsgálni a kártevők szempontjából.
·  Elvirágzott virágokat és a felesleges leveleket eltávolítani és a komposzt halomra helyezni.
·  Elhervadt nyári növényeket eltávolítani.
·  Jelölje karókkal az üres helyeket az ágyásaiban ( esetleg színes drótot húzzon rá, emlékeztetvén arra a színre, amilyet ott szeretne).
·  Gyomokat kigyomlálni.
·  A díszágyást kívánság szerint télen díszítő növényekkel feltölteni.
·  Tavasszal virágzó hagymákat most kiválasztani és új terveket készíteni.
·  Amennyiben új rózsafajtákat akar beszerezni, akkor most nézzen körül a szomszéd kertjében és speciális bemutatókertekben. A rózsák most a legszebbek, tehát jó alkalom, hogy ötleteket gyűjtsön és válasszon.
·  Most rögzítse a futórózsa új hajtásait. Ne bújtassa az ágat a tartószerkezet mögé, hanem kösse a fiatal hajtást a tartószerkezet elülső oldalához.

Növények
·  Lombhullató bokrokat, rózsákat és fákat most kell ültetni.
·  Lombhullató bokrokat, rózsákat és fákat most kell ültetni.
·  Újonnan vásárolt cserjéket a virágágyásokba ültetni. A talaj most még meleg, ezért gyorsan új gyökerek képződnek. Így a növény jól be van gyökeresedve, mielőtt beáll a tél.
·  Mielőtt konténeres növényt ültet, merítse egy vödör vízbe, amíg nem telítődik meg vízzel. Figyelem: soha ne ültessen túl nedves talajba.
·  Tavasszal virágzó virághagymákat ültetni. A hagymás virágzó növényfajoknál, mint a tulipán, nárcisz és a jácint, az általánosan ismert szabályos telepítési térállás és virágzási sorrend mellett alkalmazhatja a természetes telepítési módot. Szórja ki a hagymákat lazán a kezéből és ültesse el ott, ahová azok kerültek.
·  Azért, hogy kertje télen is színes legyen. A díszkáposzta, a fagytűrő árvácska és a bogyótermő cserjék ültetésével kertjének télen is több színt adhat.
·  Zölden maradó cserjéket, fenyőket és kúszó növényeket ebben a hónapban lehet ültetni.
·  Nagyobb cserjéknél, fáknál, és fenyőknél, melyeket a következő szezonban át akar ültetni, a gyökereket most kell körbe levágni. Az így keletkező repedésekbe tőzeget szórni.

Visszavágás
·  Elvirágzott hortenziákat ott lehet hagyni, szép téli látványnak, de le is lehet szedni és a házban megszárítani.
·  Sövényeket, mint a ligusztrum, gyertyán és fenyőfélék, most meg lehet nyírni. Vágja a cserjét kúposan. Tehát felül keskenyebbre, mint alul.
·  A dáliák, begóniák és a cannák elvirágzott virágait vágja le egyenletesen. Ez ösztönzi a további virágzást.
·  Amennyiben nyírható sövénynövényeit, mint buxus, ligusztrum vagy borostyán még nem nyírta meg, most ez is lehetséges. A levágott buxus ágakat most ledugványozhatja.
·  A nyáron virágzó hangát le lehet nyírni.

A nyáron virágzó hagymákat most fel lehet szedni.
·  A dáliák, cannák és gumósbegóniák most még pompásan virágozhatnak. Az első éjszakai fagyok után mégis ideje, hogy felszedjük azokat. Rázzuk le a földet és távolítsuk el a megsérült részeket. Védett helyen szárítsuk meg.
·  Mihelyt a nyári hagymák és gumók szárazok, csomagoljuk be újságpapírba és tároljuk fagymentesen. Begóniakedvelők a megszáradt gumókat üreges oldalával felfelé ládákban száraz tőzegben tárolják.

Gyep
·  A késő nyár az ideje annak, hogy a gyepet alaposan ápolja, vagy egy új gyepet létesítsen.
·  Távolítsa el a csúnya részeket, azaz ássa fel alaposan a kiégett területeket, melyeket újból bevethet.
·  A füvet hetente nyírja, hosszantartó szárazság esetén rendszeresen és alaposan öntözze meg.
·  Gereblyézze össze a lehullott faleveleket és ossza el az ágyásokban lévő cserjék között.
·  A gyorsabb komposztálás érdekében szórjon egy vékony réteg levelet a gyepre és menjen át rajta a fűnyíróval. A lenyírt füvet a felaprított levélnyesedékkel együtt helyezze a komposzthalomra, vagy ossza szét az ágyásokban.
·  A tél beállta előtt utoljára trágyázza meg, hogy télen lehetőleg zöld legyen a gyep.
·  Mohaképződést most jól meg tudja szüntetni. Távolítsa el a mohát a felületről, illetve vasszulfátot is szórhat ki. Aztán újra vetheti. Azokon a helyeken, ahol a moha ismételten kiújul, legjobb, ha árnyékos helyre alkalmas fűkeveréket vásárol.

Edénybe ültetett növények
·  Elvileg ebbe a fogalomba minden növény beleértendő, mely cserépben, konténerben, illetve edényben van. Szobanövények is, melyeket nyárra kitettek. Feltéve, ha nincsenek fagyok, kint maradhatnak.
·  Öntözzön rendszeresen, amíg a nővények virágzanak és hetente tápoldatozzon.
·  Ne felejtse el az öntözésnél a függő növényeit sem, ezek még hamarabb kiszáradnak. Ha oldalt nem nőnek virágzó növények, minden második nap merítse vödörbe, vagy egy műanyag edénybe.
·  Azáltal, hogy a kosarak fel vannak akasztva, az elpárolgás még nagyobb és még rossz időben is naponta egyszer meg kell öntözni, illetve meg kell meríteni őket.
·  >Használjon, ha lehet, esővizet, de minden estre olyan vizet, melyet a nap felmelegített. Növényei nem kedvelik a jéghideg csapvizet.

Zöldségeskert
·  Szedje fel a metélőhagymát, petrezselymet és más fagyra érzékeny fűszernövényt és cserépbe ültetve tegye a konyhába. Így egész télen át kéznél lesznek a pompás, friss fűszernövények.
·  Ez az alkalmas idő arra, hogy kivit ültessen. Ültetés után jól vágja vissza a növényt. Tavasszal fiatal erőteljes hajtásokkal hálálják meg ezt. Hogy kivit tudjon szüretelni, egy anya-és egy apanövényt kell egymás mellé ültetni. Ennek ellenére vannak fajtaválasztékunkban kétnemű növények is.
·  Amennyiben a kivik a hónap végén még nem érettek, vigye be a házba és hagyja ott utóérni.
·  Ha a paradicsom és a tök szeptember végén még nem érett, vigye be a házba utóérésre.
·  A körték akkor érettek, ha a szárán elfordítva le tudja azokat venni. Szedje fel a lehullott gyümölcsöket, ez megakadályozza a penész okozta betegségeket.
·  Még mindig lehet későn érő almákat és szilvákat szüretelni. Azonnal szedje fel a lehullott gyümölcsöket, hogy a penészesedést és az általa okozott betegségeket megakadályozza. Ha egy meleg napon szüretelt, hagyja a gyümölcsöt egy éjszakára lehűlni, mielőtt végleg tárolná. A hibátlan gyümölcsöt egy sötét, hűvös helyen tartsa.
·  Megüresedett ágyásokat most lehet felásni. Friss és félig érett szerves trágyát a hónap végén lehet kiszórni.
·  Most kezdheti el a különböző gyümölcsfákat ültetését. Egy városi kertben is jól érvényesülnek például az alakfák egy védőfal mentén és kevés helyre van szükségük.
·  Növesszük a törpe növésű gyümölcsfákat huzalhoz kötve. E célra növesszen keskeny gyümölcsfaoszlopokat számos rövid oldalágat hagyva rajta (ne legyen hosszabb 30 cm-nél). Ilyen módon különböző gyümölcsfajokat egymástól 50 cm-re ültetve egy ízléses és különleges udvarelválasztót kap.
·  Egy déli falnál ültethet mérsékelt éghajlati övön őszibarackot, kajszibarackot és szőlőt.
·  A málna utolsó szürete után vágja le a letermett hajtásokat egészen a talaj szintjéig, ez a tőhajtások képződését nagyban elősegíti.
·  Szeptember közepétől a szedret is lehet szüretelni.
·  Távolítson el a szőlőtőkéről amennyi levelet csak lehet, így éri a nap a fürtöket és ízletesebbek lesznek.
·  Azonnali fogyasztásra most szedhet szőlőt. Ezzel ne várjon sokáig! Azok a gyümölcsök, melyek túl sűrűn vannak egymás mellett, hamarabb rothadnak. Egy hegyes olló segítségével távolítsa el a fölösleges és beteg bogyókat.


·  >Ez a hónap nagyon alkalmas egy új tó létesítésére. A csökkenő nappali fény miatt az algásodás valamelyest kisebb. A nap azonban elég meleg ahhoz, hogy új növények meggyökeresedjenek.
·  Egy új tó betelepítésénél ne csak a part beültetésére és a vízililiomokra gondoljon, hanem azokra a növényekre is, melyek elegendő oxigént termelnek.
·  Húzzon hálót a tó fölé, hogy felfogja a lehulló faleveleket. Ha egy hálót nem talál szépnek, akkor fontos, hogy szinte naponta szedje ki a lehullott faleveleket.
·  Távolítsa el óvatosan a vízililiom csúnya leveleit. Hagyjon a levélnyélen egy kis darabot, ez akadályozza meg, hogy víz kerüljön az üreges szárba, ami a növény rothadását idézi elő.
·  Ajánlatos a vízililiomoknak, melyek edényekben nőnek, egy táptalajréteget kialakítani. Helyezzen el a tó aljára egy új táptalajréteget.

A házban
·  A saját kertből szedett virágcsokor tovább tart, ha helyesen teszi vízbe. Egy rózsát srégen kell levágni. A dália szárát rövid időre meleg vízbe kell tenni. A kutyatej tovább virít, ha a vágási felületet rövid időre forró vízbe mártjuk.
·  Legjobb, ha kora reggel szedi a vágott virágot. Tegye a virágokat szedés után vödörbe, ha kell, újságpapírba tekerve.
·  Pünkösdi rózsát és a liliomokat legjobb bimbósan szedni.
·  Dáliákat és a piros gyűszűvirágot viszont teljesen kinyílva kell leszedni.
·  Soha ne tegye a virágcsokrot érett gyümölccsel teli tál mellé, mert a felszabadult etiléngáz hervadást és a szirom lehullását okozza.
·  Nemcsak a kertben tarthat hagymás növényeket, szép foglalatosság az is, ha a házban korai hajtatásra neveli azokat.
·  Ha már decemberben akarja virágoztatni a hagymás növényeket, ültesse a tulipán-és jácinthagymákat úgy, hogy a cserépben a csúcsos végük a föld felszínéig érjen. Krokuszok pár centiméterrel a talaj felszíne alá, nárciszok fölé kerüljenek.
·  Helyezze a cserepeket és tálakat sötét és hűvös helyre (12 °C ). Átlagosan hat hét múlva a legtöbb hagyma kihajt.

Egyéb teendők:

  • A tavasszal virágzó virághagymákat már el lehet ültetni.
  • Töltse fel az ágyást télen, és tavasszal virágzó növényekkel.
  • A magas növényeket az őszi viharokkal szemben védje kötözéssel.
  • Szeptember második felétől már nem kell vetni és trágyázni a füvet.
  • A tűlevelűeket most még megmetszheti.
  • Továbbra is távolítsa el a gyomokat.
  • Az elvirágzott virághagymákat és gumókat (amelyek nem télállók) vegye ki a földből.