Gyönyörű bogyók bújnak elő. Az őszi domb szín kavalkádja megszépíti a ránk váró kerti munkát is. Az idő ebben a hónapban napos és meleg lehet, azonban éjszaka fagyok is előfordulhatnak.


Általános kert
·  Gondozás, rendrakás és takarítás
·  A kemény telet tűrő növényeket készítse fel a télre, úgy hogy metssze vissza őket és ahol szükséges, védje őket.
·  Botocskákkal (esetleg színes drótot is használhat azért, hogy emlékezzen arra a színre, amit elképzelt) jelölje meg a kopár területeket a virágágyásban.
·  Az elvirágzott növényeket és a fölösleges lombot vágja vissza és már viheti is komposztálni őket.
·  Az elvirágzott nyári növényeket (nem évelőeket) szedje ki.
·  A gyomnövényeket gyomlálja ki.
·  Az elhullott faleveleket szedje össze, hogy a növényeit, rózsáit és sövényeit ezekkel is védhesse. Egy kb. 10 cm vastag réteg elegendő ahhoz, hogy a gyökérlabdacsokat megvédhesse.
·  A sziklakerti növények gyakran érzékenyebben reagálnak a nedvességre mint a hidegre. Esetenként fedje be az érzékenyebb fajtákat.
·  A kúszórózsát erősítse meg új karókkal. Ne szorítsa le az ágakat, a rács mögött a rózsát ne hajlítsa meg, hanem a szabadon álló ágakat rögzítse inkább a rács elülső oldalához.

Növények
·  A lombhullató bokrokat, rózsákat és fákat most ültesse el.
·  Azokat a telet tűrő növényeket, amelyek túl nagyra nőttek, esetleg ássa ki, metsze meg és a legfiatalabb (külső) hajtásokat ültesse el.
·  Ültesse el az újonnan vett, a tél viszontagságait jól tűrő növényeket a virágágyásba. Mert a talaj most még elég meleg ahhoz, hogy a gyökerek megfelelő gyökérzetet tudjanak ereszteni.
·  A hagymás növényeket a virágágyásba vagy például cserepekbe ültesse el.
·  Nagy ládában vagy cserepekben a magasabb növények hónapokig is megtartják színeiket, ezért a legkésőbb virágzó hagymákat ültesse el elsőként, egy réteg földdel fedje be, csak aztán ültesse el a korábban virágzó hagymákat. Ezt mindaddig ismételje meg, amíg a kosár vagy a cserép teljesen megtelt.
·  Az örökzöld bokrokat, cserjéket és kúszónövényeket ebben a hónapban még (át-) lehet ültetni.
·  A nagyobb bokrok, fák és cserjék köré, amelyeket a következő szezonban szeretne átültetni, karózza ki. A most keletkező barázdába szórjon tőzeget.

Gyep
.
·  Gereblyézze össze az elhullott leveleket és ossza el virágágyásban, ahol a téltűrő növények vannak.
·  Ahhoz, hogy a komposztálás gyorsabban végbemenjen és, ezáltal még jobb eredményt érjen el, szórja el a leveleket egy vékony rétegben és menjen át rajta a fűnyíróval. A lenyírt füvet a szecskával együtt tegye a komposztba vagy a virágágyásban oszlassa el.
·  Különösen ebben az időszakban érzékenyen reagál a gyep a hosszúlábú szúnyogok lárváira, mert ezek megeszik a gyökeret. Időben szórja szét a szúnyogirtó szert, azért, hogy a nagyobb károk elkerülhetőek legyenek.
·  A gyep különböző gombás betegségben is szenvedhet, például a boszorkánygyűrűben. A gombásodás első jeleit úgy lehet felismerni, hogy karika formájú jelek jelennek meg a növekvő fűszálakon. Késő nyáron és ősszel jelennek meg karikák a spórás növényeken. A boszorkánygyűrű ellen moha gátlóval lehet védekezni. A mohában található vasszulfát megöli a boszorkánygyűrűt.

Nyári hagymákat ássa ki
·  Amennyiben ezt még nem tette volna meg, szedje ki a kardvirágokat és a gumóikat száraz helyen szárítsa ki.
·  A dáliák és a canna félék illetve a gumós begóniák most még javában virágozhatnak. Az első éjszakai fagy után azonban itt az ideje, hogy kiültessük őket. Rázza le a földet a gyökérzetről és távolítsa el az esetleg megkárosodott részeit, majd száraz helyen hagyja kiszáradni őket.
·  Mihelyt a nyári hagymák és a gumók megszáradtak, tekerje be őket egy régi újságpapírba és olyan helyen tárolja, ahol nem fagyhatnak meg.

Cserepes növények
·  Alapjában véve minden edényben, ládában és cserépben tárolt növényt cserepes növénynek hívunk. Még a szobanövényeket is, amelyeket nyáron a szabadba teszünk. Néhány kinti cserepes növény némi védelemmel akár -12° C-ig is a szabadban maradhat.
·  Az edényt bélelje ki egy réteg fóliával (vagy, bár kevésbé dekoratív, az egész edényt is becsomagolhatja). Aztán helyezzen a gyökér köré egy réteg organikus kerti hulladékot vagy szalmát.)
·  Egy további lehetőség, hogy az edényeket és a növényeket nyersgyékénnyel is be lehet csavarni.
·  Ezen kívül ezeknek a növényeknek ezt a csoportját jó mélyre be lehet ásni a földbe.
·  A formára metszett buxusok és fagyalok nyugodtan áttelelhetnek a szabadban. Azonban ne feledkezzen meg arról, hogy néha meg kell őket locsolni. A levelek még mindig bocsátanak ki némi nedvességet, különösen derűsebb téli napsütéskor. Nagyon kemény fagy esetén a bokrokat átmenetileg szintén be lehet fóliába tekerni.
·  Az igazi (szubtrópusi) cserepes növényeket, mint például az oleandereket, hibiszkuszokat és a citrusfákat tegye fagymentes helyre a házban vagy helyezze őket a növényházba, de ügyeljen arra, hogy ne érje őket fagy.
·  A muskátlikat (geranium), fuksziákat és punicakat kicsit metssze vissza és tegye őket száraz, hideg és világos helyre. Illetve öntözze meg őket, hogy a kiszáradást megakadályozza.

Zöldségnövények
·  El lehet kezdeni a különböző gyümölcsfák ültetését is. Még egy kisvárosi kertben is jól érvényesülnek a kert mellett húzódó fal vagy kerítés mentén álló spalierfák mellett és viszonylag kevés helyet foglalnak.
·  Az alacsonyra növő gyümölcsfák úgy nőnek „mint egy egyenes zsinór”. Mivel a fa fő ágának számos rövid oldalhajtása is lehet, ezért hosszú ágú fát ültessen (azonban ne haladják meg a 30cm-t). Ha különböző fajtájú gyümölcsfákat ültet mintegy 50 cm-es távolságban egymástól, akkor nagyon izlésesen és különösen szépen lehet elválasztani a fákat egymástól.
·  A déli kerítéshez mérsékelt klímazóna esetén őszibarackot, sárgabarackot és borszőlőt is ültethet.
·  Az október kiválóan alkalmas arra, hogy kiwit ültessünk. Ültetés után erőteljesen metsze vissza a növényt. Tavasszal minden bizonnyal erős, fiatal hajtásokkal fogja a fáradtságot meghálálni. Ahhoz, hogy kiwit tudjon szüretelni, egy nőnemű és egy hímnemű fát kell egymás mellé telepíteni. Azok a kiwifák, amelyek nálunk kaphatóak, kétivarúak!
·  Az alma-, körte- és néhány késői szilva szüretelése még a javában tart. Ne hagyja a lehullott gyümölcsöket sokáig a földön heverni, szedje össze, hogy a penészképződést és a penész által okozott betegségeket megakadályozza. A gyümölcsöket kicsit sötétebb, hűvös helyen tárolja.
·  A szabadon maradt virágágyásokat ássa fel. Friss és félig felbomlott műtrágyát a hónap végén ki lehet szórni.
·  Ássa ki a póréhagymát, a petrezselymet és az egyéb más fagyérzékeny növényeket, ültesse át őket egy edénybe, majd vigye a konyhába. Ezáltal egész télen át friss zöldségnövényei lesznek.
·  Kerti tó
·  Erősítsen a tó felületére egy hálót, azért, hogy a lehulló falevelek fenn akadjanak. Amennyiben esetleg ez nem nyerné el a tetszését, akkor majdnem minden nem le kell horgászni a lehullott faleveleket egy hálóval.
·  Itt a nagytakarítás ideje. Ahhoz, hogy a téli hónapok alatt bekövetkező talaj túlsavasodást meggátoljuk és az algaképződést tavasszal megakadályozzuk, fontos, hogy ősszel a tóban nagytakarítást végezzünk. Elhalt növényi részeket és leveleket mindenképpen el kell távolítani.
·  Amennyiben túl sok vizinövénye van, akkor ezek is jó alapanyagként szolgálhatnak a komposzt számára, ha kihalászás után néhány órán át a tó szélén hagyja őket megszáradni. Sok állat, amelyek a tó egyensúlyáért felelnek, éppen ezekben az ágakban találnak búvóhelyet. Ha ezeket a növényeket egy ideig a földön hagyja, akkor az állatkák vissza tudnak mászni a tóba.
·  Különösen ügyeljen azokra a növényekre, amelyek a talaj alját képezik. Abban az esetben, ha a félig felbomlott organikus anyagokból túl sok ásványi só került a tó aljára, akkor el kell távolítani azt.
·  Egy kemény seprűvel át lehet söpreni a tó szélét.
·  Az ősz jó idő arra, hogy a növényeket átültessük és hogy a sűrű növényeket megritkítsuk. A régebbi vizinövényeket szétszedheti és aztán a legszebb részeit újra el lehet ültetni.
·  Ajánlatos tápanyagszubsztrátummal ellátni azokat a vízililiomokat, amelyek cserépben nőnek. Ezzel egyidőben a tó aljára is vigyen fel egy réteg talajszubsztrátumot.
·  A tél kezdete előtt nagyon fontos a megfelelő vízkeménység is, amelynek 10-12 közötti pH-értékűnek kell lennie. Kiváltképpen ez ősszel nagyon fontos, mert akkor összefüggő CO2 tartalma van a tónak, amelyet főleg a vízinövények növekvő hajtásai eredményeznek. Ha megfelelő a tő pH-értéke, akkor a kálcium megköti a fölösleges CO2.
·  A túl sok CO2 oxigénhiányhoz vezethet. Azonban, ha a tóban még mindig nagy mennyiségben fordulna elő organikus anyag, akkor bakteriális lebontást kell alkalmazni. Egy levegőztető berendezés segítségével a buborékok nem csupán csak az oxigénről gondoskodnak, hanem akkor is jó szolgálatot tesznek, ha már beállt a fagy. Azokon a helyeken, ahol a légbuborékok feltörnek a vízből, alig fog jég képződni.
·  Számos tavi növényt, mint például a kagylónövényt (Pistia stratiotes) vagy a vizijácintot be kell vinni. Ezeket leginkább egy aquariumban vagy egy nagyobb vízzel teli edényben lehet átteleltetni. Azonban a növényeket mindenképp megfelelő mennyiségű fény kell hogy érje.

A házban
·  Természetesen nem csak a kertben lehet hagymákat ültetni, hanem a házban a korai ültetések kellemes foglalatosságot igérnek.
·  Ha azt szeretné, hogy házában már decemberben virághagymák virágozzanak, akkor a tulipán- és jácinthagymákat úgy kell elültetni, hogy az “orruknak” ugyanolyan jó minőségük legyen, mint a cserépben vagy az edényben található földnek. A krókuszokat a föld felszíne alá ültesse néhány centiméterrel valamint a nárciszok az orrukkal néhány centiméterrel inkább álljanak ki a földből.
·  Az egyszeri alkalommal használt hagymákat vízben is fel lehet nevelni.
·  Sötét és hűvös helyre helyezze el az edényeket vagy a cserepeket (ca. 12° C). És kb. 8 hét múlva a legtöbb hagyma ki fog hajtani.

Egyéb teendők:

  • Ez nem csak a virághagymák, hanem a cserjék, a rózsák, a növények, fák, stb. számára is a legjobb ültetési idő.
  • A fagyra érzékeny cserepes növényeket már be kell vinni.
  • Vágja le az elszáradt virágokat, és tegye azokat a komposzt halomra.
  • Az elfonnyadt nyári növényeket el lehet távolítani.
  • Tisztítsa ki tavát.
  • Utoljára nyírja le a füvet.
  • A fagyálló virágládákba halmozza bele a virághagymákat.
  • Trágyázza meg a télen virágzó növényeket.