Micsoda pompás hónap! Körös-körül új élet és buja virágzás. De vigyázzon, ha egynyári növényeit ki akarja ültetni és a drága cserepes növényeit ki akarja helyezni.Tél király csak akkor hátrál meg, ha három alattomos csatlósa( május 12.- Szervác, május 13. Pongrác és május 14. Bonifác ), a Fagyosszentek elmúltak.


Kert - általában
·  Távolítsa el rendszeresen a gyomokat, mégse gyomláljon ki mindent kíméletlenül, mert az előző évi magok kikelhetnek. Vigyázzon nagyon arra, hogy mit távolít el.
·  A makacs gyomokat talán szelektív gyomirtó szerrel irthatja ki. Vannak fajok, melyek a levél permetezésén keresztül teljesen kiirtják a növényt. Alkalmazásukkor fedje le a többi növényt (megfelel erre a célra egy flakon közepén nyílással, ezzel fedje le a gyomot (vagy a sarjadó növényeket, mint a bambuszt), mert ezek is elpusztulnak. Minden esetre mindig legyen óvatos az ilyen szerekkel!
·  Tisztítsa meg az utakat és a teraszokat a mohától és a gyomoktól.
·  Támassza ki a fiatal fákat, magasan növekvő bokrokat és a törzses rózsákat erős karóval és rendszeresen ellenőrizze a kötéseket.
·  Tegyen előrelátóan támasztékot a magas növésű évelő növényei közé, ezek még ezt könnyen elérik.
·  A korán virágzó clematisféléket most kiültetheti.
·  Vágja le az elvirágzott virágokat és a virágzó díszcserjék terméskezdeményeit, mint például a rododendront és az orgonát. A magképzés sok energiát von el a növénytől, így a következő virágzási szezonban kevesebb virág lesz.
·  Ellenőrizze növényein hetente, hacsak nem naponta a csigákat. Főként a fiatal hajtásokat kedvelik, egy a földből alig kibújt hostát egy éjszaka alatt tarra rághatják.
·  Trágyázza meg növényágyásait.
·  >A (dísz)cserjék és a sövények is igényelnek tápoldatot. Sövénynövényeinek nagyobb adag tápanyagot adjon, mert ezek sűrűn telepítettek és erősen konkurálnak egymással.

Növények
·  Kiültetheti szabad földbe május közepétől az előnevelt egynyáriakat. Gondoljunk itt a dohánynövényre (Nikotiana Prelude), valamint a Gasania splendens Daybreak, salvia és az oroszlánszáj (Antirrhinum pendula) nevű növényekre.
·  Edényben nevelt, úgynevezett konténeres növények egész évben ültethetők, de a május a legalkalmasabb a felmelegedett talaj miatt.
·  Mielőtt a konténeres növényeket ülteti, merítse a földlabdájukat egy vödör vízbe, amíg át nem itatódtak. Vigyázat: soha ne ültessen túl nedves talajba.
·  Ha nem tudott ősszel rózsákat és bokrokat ültetni, most még ültetheti ezeket. A rózsák még ezen a nyáron teljes pompájukban virágoznak.
·  Nyáron virágzó hagymás- és gumós növényeket a hónap folyamán kiültetheti. Igen nagy a választék a cserjék és egynyáriak bővítésénél, mint az ismert dáliák, begóniák, cannák, gladióluszok, de a kevésbé ismert fajok is, mint a különösen fehér ’Hymenocallis Ismene’, a freziák, boglárkák és az Ixia.
·  Most már elvetheti a szabadfölbe az egynyáriakat és az évelőket. Szóba jöhetnek itt a mákfélék, a gyűszűvirág, harangvirág, árvácska, őszirózsa, szegfű, büdöske, körömvirág, lobélia, százszorszép és a végvirág, de ne felejtsük el a valamivel magasabb növésű maghozó növényeket sem, mint a különböző dísznapraforgók, mályvák, a cosmea és a szalmavirág.
·  Ez a hónap alkalmas a kétnyáriak vetésére is, mint a nefelejcs, az oroszlánszáj, szakállas szegfű stb.

Gyep
·  Távolítsa el gyepéből a vadfüves helyeket és vesse újból.
·  Ellenőrizze a gyepet, vannak-e beteg foltok.
·  Ha gyors eredményt akar elérni, szúrja ki az elpusztult és csúnya részeket szögletesen és tegyen helyükre méretre vágott gyeptéglát.
·  Nagy mohás felületeket vasszulfáttal kezelheti.
·  Ha az egész gyepfelületen mohát talál, törje fel a gyepet. Árnyéktűrő fűmaggal vesse be újból.
·  A feltörés jó lehetőség arra, hogy eltávolítsa a régi és kihalt fűmaradványokat. Ügyeljen arra, hogy soha ne nedves gyepen kezdje a munkálatokat. Ellenkező hatást vált ki.
·  A feltörés és az estleges újravetés után, hengerrel tömörítse azt.
·  Vágja le a gyep széleit. Ez egyszerűbben megy, ha a talaj egy kicsit nedvesebb.
·  A gyepet most már ismét rendszeresen nyírhatja.
·  Ha szép eredményt akar elérni, havonta adjon tápanyagot a gyepnek.
·  Pang a víz vagy néhány helyen nagyon nedves, szúrjon vasvillát a talajba, forgassa meg könnyedén. Ily módon mélyebbre szivárog a víz a talajba.

Edénybe ültetett növények
·  A fagyosszentek után újból megtöltheti virágládáit, függő edényeit egynyáriakkal.
·  A nyáron virágzó hagymás- és gumós növényei nagyon jól fejlődnek cserepekben és edényekben. Ültesse szorosabbra a hagymákat, mint szabadföldben. Alkalmazzon itt emeletes ültetési módot is. Az utoljára virágzó hagymákat elsőként tegye az edénybe, ezt követően a korán virágzó növényeket.
·  Az egynyáriak és a nyáron virágzó hagymás növények kombinációja pompás virágözönt biztosít.
·  A különböző edénybe ültetett növények (ezek nem télálló növények, melyek fagymentes helyen teleltek át), mint az angyaltrombita (Brugmansia), agave, leander, yucca és a bokros margaréta, már május közepétől kiültethető.
·  Ezeket ne azonnal egy meleg és napfényes tavaszi napon tegye ki, még ha oly csalogató is. Annak a veszélynek van kitéve, hogy megégnek a levelek a napon. Inkább akkor vigye ki őket, ha az idő néhány napra beborul és esőssé válik.
·  Szoktassa fiatal citrusféléit és gyümölcsfáit, mint a kajszit, lassan a hideghez.
·  Ezek még kibírnak plusz 10 °C-t. Tavasszal rendszeresen ki kell őket tenni edzeni, de fagy esetén vissza kell őket vinni. Néhány fokot fagypont alatt kibírnak, feltéve, ha meg vannak edzve. Kétes esetben csomagolja be fóliával este a cserepeket.
·  Mielőtt elkezdi a növényeket edzeni, ültesse át azokat, ha szükséges.
·  Pótolja minden esetben a cserép régi földjét agyagtartalmú virágfölddel, mint például muskátlifölddel, ez a földkeverék jobban tartja a vizet.

Nyírás
·  A májusi hónap már alkalmas az örökzöld sövények nyírására( tiszafa, buxus, fagyal, fenyőfélék, életfa és a C.leylandii). Augusztusig még nyírhatók, de a fiatal hajtások most könnyebben fejlődnek.
·  Legjobb, ha közvetlen a virágzás után nyírja a virágzó díszcserjéket. Új telepítés esetén csak a harmadik év után nyírja meg.
·  A nyírásra mindig egy felhős, borús nap az alkalmas.
·  Elvirágzott rekettyebokrot a régi fás rész felett kell visszavágni.
·  Távolítsa el a hortensia elhalt hajtásait.
·  Azokat a fákat, melyek a metszfelületen könnyeznek, mint a juhar és a nyír, most vissza lehet vágni.
·  Most alakra lehet nyírni a sövényeket, mint a buxus, tiszafa és a fagyal.
·  Ha még nem metszette vissza a rózsát, most minél hamarabb tegye meg.
·  Bokorrózsáit körülbelül 45 cm magasságban metssze vissza.
·  Törzses rózsáit a szemzés felett vágja vissza. Az ágakat max. 40 cm-re vágja vissza, közvetlenül a szem fölött(kihajtás előtti rügyre).A szomorú rózsát valamivel hosszabbra hagyhatja.
·  Futórózsánál ne metssze le a fő hajtásokat. Oldalhajtásokat az 5.rügy fölött vágja vissza. Régi futórózsákat meg lehet fiatalítani, ha egy régi vázágat teljesen visszavág.
·  Távolítsa el a rózsáknak az úgynevezett vízhajtásait.( vadhajtások kis tüskékkel, melyek nagyon gyorsan nőnek).
·  Ha a bambuszhajtások csúnyák lettek a fagykár miatt, visszavághajta a talaj szintjén a bambuszvesszőket. Ez bizonyára új hajtások képzésére serkenti a növényt. Ne feledje, hogy ez sok energiát igényel, ezért gondoskodjon elegendő nedvességről és tápanyagról.
·  Alacsony növésű bambuszfajtáknál egy szigorú visszavágás természetesen nem olyan rossz. Esetükbe egy 2 cm-es teljes visszavágás is lehetséges.

Zöldségeskert
·  Amennyiben felásta és megtrágyázta zöldségeskertjét, május elején elkezdheti a különböző zöldségeket vetni.
·  Ellenőrizze a földieperágyást, van-e gyom.
·  Lássa el a földieperágyásait (ha edényben van, akkor is) hetente egyszer magas kalium tartalmú műtrágyával( öntözővízben feloldva).
·  Kivit május közepétől június végéig lehet ültetni. Egy apanövény mellé mindig 5-6 anyanövényt ültessen. A porzós apanövényt vágja vissza közvetlenül a virágzás után. Időközben már kapható önbeporzó kivi is.
·  A prunus féléknél, mint mandula, cseresznye, őszibarack és a szilva, a bőséges termés érdekében, legjobb ha elkezdi a termésritkítást.
·  Távolítsa el az esetleges utóvirágokat a körténél májusban és júniusban. Így megelőzi a baktériumos elhalás fertőzését.
·  Vizsgálja meg az almafáit, van-e rajtuk lisztharmat ( hajtásokon fehér porszerű bevonat). Ha azonnal levágja a megfertőzött helyeket, megakadályozza ennek a gombabetegségnek az elterjedését.
·  Miután elvirágzott az almafa, következik az újabb kártétel, a poloskaszagú almadarázs és a poloskaszagú körtedarázs, a virágzó bimbókba akarják elhelyezni tojásaikat. A lárvák gyorsan kifejlődnek és megtámadják az almát. A növekedés tovább folytatódik, az eredmény azonban egy kukac által megfúrt alma. Azonnal védekezni kell ellene.
·  A ribezféléknél, mint a ribizli, köszméte, fekete ribizke, melyeket sövény formában termeszt, a hajtásokat meg lehet kurtítani, amint elérték a 10-20 cm-es hosszúságot. Ily módon megállítja az erőteljes növekedést, a következő évben több virágrügy képződik.
·  Ellenőrizzen minden ribezfélét, hogy van-e rajta levéldarázs. Ezek pár nap alatt tarrá rágják az egész bokrot.
·  Fűszernövényeit közvetlenül a szabadföldbe ültetheti. Nincs fűszernövény a kertjében? Nem probléma, vesse akkor a virágágyásba, cserepekbe és ládákba. Majdnem minden fűszernövény alkalmas különböző felhasználásra, az ágyásoknak különös levélformájukkal új jelleget ad.
·  Amennyiben a konyhai fűszernövényeket a téli hónapok alatt bent tartotta, most ismét kiültetheti azokat. Ha cserépben akarja tartani őket, újítsa meg a földjüket, vagy ültesse át nagyobb edénybe.


·  A vízinövények régi maradványait és az elhalt leveleket távolítsa el a tóból. Egy speciális ollóval kivitelezheti a megszépítést.
·  Nem ritkultak meg a vízililiomok? Ha jól átteleltek, most kezdenek hajtani.
·  Talán szeretne egyszer egy másik színt? Meglepően nagy választék van. Vannak szép mini vízililiomok is, nagyon szép egy tóban, vagy teraszon és az erkélyen lévő víztartályban.
·  Ültessen vízililiomok helyére (vagy egy nagy tóban mellé ) egyszer sárga tavirózsát, a kéken virágzó…(mindkettő fehér virágú).
·  A tó széle mentén, a mocsaras részen ültetheti az imponáló…A tónak ezektől a növényektől nagyobb kisugárzása lesz.
·  Szükség esetén töltse fel a tavát oxigéntermő növényekkel.
·  Azok a növények, melyeket ősszel bevitt, május közepétől ismét kikerülhetnek a tóba.
·  Egy meleg májusi hónapban legfőbb ideje, hogy a halait megetesse.

A házban
·  Szobanövényeinek adjon hetente tápanyagot, az öntözővízben feloldva.
·  Emelkedő külső hőmérsékletnél szobanövényeinek is több vízre van szükségük.
·  A virágzás után ki lehet tenni a kert egy napos részére a szobaazáleát, virágzás után félig visszavágva.
·  Adjon az amaryllisnek rendszeresen vizet, még akkor is, ha elvirágzott.
·  Virágzás után a kontyvirághoz hasonló növények egy nyugalmi periódusba kerülnek, adjon kevesebb vizet ilyenkor.
·  A sziklakerti pozsgások tavasszal jutnak nyugalmi állapotra. Csak annyi vizet adjon, hogy a föld száraz és laza maradjon.
·  Május közepétől kiteheti az előnevelt nyáron virágzó hagymás és gumós növényeit.
·  Ugyanez vonatkozik a bent elővetett nyári vetőmagokra is.

    Egyéb teendők:

  • Ideális ültetési idő az egynyári- és lágyszárú növények számára.
  • Az összes sövénynövényt meg szabad metszeni.
  • A cserepes és a fagyérzékeny növényeket ki lehet tenni. Ügyeljen még azonban az éjszakai fagyokra!
  • Az új és érzékeny növényeket rendszeresen öntözze.
  • Védekezzen a tetvekkel és a csigákkal szemben.
  • Ültesse a tóba az oxigént termelő növényeket.
  • A gyepet még kezelheti marha trágyával (granulátummal).
  • Fedje le a virágágyást tőzeggel.
  • Távolítsa el az elhalt ágakat a hortenziáról.