A feltűnő színekben pompázó koratavaszi virágok újra és újra jókedvre derítenek. Az Ön kertjében is vannak már olyan helyek, melyek látványa elhozza Önnek a tavaszt.

A kertről általában
·  Rendszeresen gyomtalanítson, de nem gyomláljon  nagyon szigorúan, az elmúlt évben elvetett magok most már kihajthatnak. Ügyeljen arra, hogy mit húz ki.
·  A még fiatal fákat, alacsony törzsű cserjéket és a rózsák mellé tegyen támasztő rudat, és rendszeresen ellenőrizze a kötözés szilárdságát.
·  Hosszabb száraz időszak és/vagy kisebb fagy esetén rendszeresen öntözze a fiatal növényeket, hogy megakadályozza kiszáradásukat.
·  Június közepéig összes rózsájának havonta egyszer gondoskodjon a pótlólagos  tápanyag-utánpótlásáról.
·  A nagyobb virágot hozó tavaszi hagymáknál , pl.a jácintnál és a 'Darwin' tulipánokat támassza meg, hogy szárát a szél ne tudja elfújni, vagy eltörni.
·  Távolítsa el a hagymákról az elszáradt virágokat. Akadályozza meg a magképződést, mivel ez sok energiát von el a hagymától, és ezáltal a következő szezonban kevéssé vagy egyáltalán nem fog virágozni.
·  A növényágyást komposzttal, istállótrágyával és/vagy nedves tőzeggel dolgozza össze.
·  Ha dáliát vagy más, nyári virágzású hagymát és gumót múlt évről átteleltetett, akkor ellenőrizze, hogy nem penészedtek-e meg, vagy nincsenek-e rothadt részeik. A megromlott hagymát dobja ki.

Ültetés
·  Ez a hónap ideális az összes télen is zöldellő, vagy leveleiket elvesztő növények ültetésére.
·  A cserépben nevelt növényeket (az úgynevezett edény-növényeket) egész évben bármikor el lehet ültetni, de az április, a lassan felmelegedő talajjal, elsőbbséget élvez ebben.
·  Ha ősszel nem tudta elültetni a rózsákat vagy cserjéket, akkor ezt most még megteheti, és a rózsák nyáron már bőségesen virágozni fognak.
·  A nyári virágzású hagymákat és gumókat most elültetheti. Hatalmas kínálat van az egynyári és évelő növények kiegészítésére.
·  Az egynyári és évelő növények vetőmagjait ezekután már a szabadföldbe ültetheti.
·  Mindenek előtt a díszborsónak időben a földbe kell kerülnie.

Gyep
·  A gyepből távolítsa el a vad füvet, és vesse után   fűmaggal.
·  Ellenőrizze a gyepet, hogy nincsenek-e benne beteg területek.
·  Ha gyorsan szeretne eredményt elérni, akkor, az elhalt vagy csúnya területeket háromszög alakban ássa ki, és e lyukba tegyen méretre vágott gyeptéglát.
·  A nagyobb mohás területeket szórja meg vasszulfáttal.
·  Keresse meg egész gyepjében a mohát, azután kezelje fűszellőztetővel.
·  A fűszellőztetés arra is alkalmas, hogy az idős és elszáradt fűmaradékot eltávolítsa. Ügyeljen arra, hogy nedves füvön soha ne dolgozzon fűszellőztetővel, mert ellentétes hatást ér el vele.
·  Fűszellőztetés és esetleges új ültetés után hengerezze meg a füvet.
·  Ássa fel a gyep szélét.
·  A füvet ezek után ismét rendszeresen nyírhatja.
·  Szebb eredmény elérése érdekében havonta egyszer fű-tápoldattal kezelje gyepét.
·  Ha megállna a víz vagy egyes helyeken nagyon nedves lenne a fű, akkor vasvillával szúrja meg a talajt, és kissé mozgassa ide-oda. Ily módon a víz mélyebbre tud folyni.

Cserepes növények
·  Egyes cserepes növényeket (olyanok, amelyek nem télállók, és fagymentes helyen teleltek át) újra ki lehet vinni.
·  Ne azonnal meleg, napos tavaszi időben vigye ki a növényeket, még akkor sem, ha ez csalogató lenne. Fennáll annak a veszélye, hogy a levelek megégnek a napon. Inkább akkor vigye ki a növényeket, amikor néhány napig felhős és esős az idő.
·  Hideget, fagyot, és erős szelet se kapjon a növény. Tavasszal még azok a fajták sem ellenállók, amelyek ősszel néhány fokos fagyot eltűrnek. A hosszú téli álom miatt kicsi az ellenállóképességük, ezért lassan kell őket újra alkalmazkodásra bírni.
·  Nem maradt más, minthogy felváltva ki- és bevigye a növényeket. Ha ezt túl kényelmetlennek találja, akkor minden esetben gondoskodjon arról, hogy őket fenyegető éjszakai fagy esetén időben pl. fóliába csomagolja.
·  Azt is nézze át, hogy nincs-e olyan növény, amelyet másik cserépbe kell  ültetni. Ezeket minden esetben meg kell tisztogatni.
·  Vágja le az elszáradt ágakat és megfelelően tápoldatozza a növényt.
·  A citrus- és gyümölcsfákat, pl. a kajszibarackot is lassan szoktassa a hideghez.
·  10 ºC fölötti hőmérsékletet már el tudnak viselni. Tavasszal a megedzéshez rendszeresen ki-, de fagynál ismét vissza kell vinni őket. Néhány mínuszfokot rövid ideig el tudnak viselni, persze csak ha megedzette őket.
·  Mielőtt elkezdené a szoktatást, átültetheti a növényt.
·  Minden esetben cserélje a régi föld egy részét agyagtartalmú talajra, pl. 'muskátliföldre', amely a vizet jobban megköti.

Metszés
·  Ilyenkor vágja le az elszáradt leveleket a díszfüvekről és a páfrányokról.
·  Pl. a japán cseresznye és az aranyfa elvirágzott virágzatát ilyenkor a legjobb eltávolítani.
·  Azokat a cserjéket, amelyek egy éves fás részen virágoznak, pl. az orgona (Buddleia) és a hortenzia (Hydrangea) "Annabelle", ilyenkor kell megmetszeni.
·  Távolítsa el az elhalt fás részt a cserjéről, mert ilyenkor jelennek meg a fiatal levelek, és jól felismerhető, hogy melyik ágak haltak el.
·  Ha rózsáit még nem metszette meg, akkor, akkor tegye ezt meg amilyen gyorsan csak lehet.
·  A bokros rózsát vágja vissza kb. 45 cm-es magasságig.
·  A töves rózsát a beoltás fölöttig vágja vissza. Az ágakat legfeljebb 40 cm hosszúságig vágja vissza, közvetlenül egy szem (új rügy elágazásokkal) fölött. A gyászrózsát kicsit hosszabbra is hagyhatja.
·  Futórózsáknál a vezérhajtást ne vágja vissza. Az oldalhajtásokat az 5. szem fölöttig vágja vissza. Az idősebb futórózsát esetlegesen fiatalítsa meg egy idős vezérág teljes eltávolításával.
·  A rózsáknál távolítsa el az ún. vízhajtásokat (vadhajtások sok kicsi tüskével, amelyek nagyon gyorsan nőnek).
·  Áprilistól minden hónapban metssze meg a sövényeket, pl. a fagyalt, tiszafát.

Zöldséges kert
·  Ha szőlőt szeretne ültetni, akkor azt ebben a hónapban tegye. A szőlőt inkább déli fallal vagy kerítéssel szembe a jobb növekedés érdekében.
·  Ellenőrizze gyümölcsfáit, hogy nincs-e sérült vagy beteg rész rajtuk.
·  Takarítsa ki az eperágyást. Ássa ki az esetleg túl nagyra nőtt növényeket, és ültessen fiatalabbakat.
·  Ha spárga-ágyást szeretne kialakítani, akkor azt  ilyenkor  április közepén tegye.
·  Ilyenkor már leszedheti az első rebarbarákat.
·  Fűszernövény-ágyás kialakításához ez a legmegfelelőbb pillanat. Ánizst, édesköményt, petrezselymet, csombort, stb. ültethet a szabad földbe.
·  Az ánizst, édesköményt és a kaprot az évelő ágyásba is ültetheti, apró leveleik és szép ernyővirágzatuk az ágyás javára szolgál.
·  Különféle zöldségeket lehet most ültetni. Gondoljon a gyökérre, sárgarépára, zellerre, póréhagymára és a hagymára. Itt sem muszáj a zöldséges kertre korlátozódni, mivel különböző levélformájukkal és színeikkel díszágyásukban is szépen mutatnak.

Kerti tó
·  A vízinövények tönkrement maradványait, és elpusztult leveleit ilyenkor szedje ki a tóból. Speciális ollóval szebbítő metszést elvégezhet.
·  A vízililiomok kilazultak? Ha a telet jól átvészelték, akkor most majd elkezdenek futni.
·  Esetleg más színben is szeretne? Meglepően nagy a választék. Vannak mini-vízililiomok is, amelyek nagyon szépek a tóban vagy víztartóban a balkonon vagy a teraszon.
·  A tó mentén most hozzák első virágaikat a növények. Mindenek előtt a sárgán virágzó mocsári gólyahír vonja magára a figyelmet.
·  Szükséges esetben töltse fel az oxigéntermelő-növényeket.

Teendők a házban
·  Szobanövényeit növekedési szakaszukban hetente tápoldatozza az öntözővízben feloldva.
·  Még nem ültette el az egynyári növényeket? Ezt most még megteheti!
·  A szobai, üveglapos ültető ládákba vesse el az egynyári-, évelő, és télálló növények magjait.
·  Ha ezt már márciusban megtette, akkor legfőbb ideje, hogy, a fiatal növényeket óvatosan cserépbe ültesse.
·  Ügyeljen arra, hogy a gyökér ne sérüljön. Ezért lazítsa fel azt egy botocskával, és óvatosan tegye kevés földdel, ami rajta maradt, különálló cserepekbe. Ne tegye ki túl sok fény hatásának, mert akkor túl gyorsan nőnek, és ernyedt száruk lesz.
·  Karógyökeret képző magokat, mint pl. a mák, egyszerűbb, ha rögtön pl. műanyag kávéspohárba ülteti. Gondoskodjon olyan lyukakról, amelyen a fölösleges víz kifolyhat.
·  A fuksziát és a muskátlit (pelargonium) edzeni kell, és szép időben újra ki lehet vinni. Éjszakai fagy esetén azonban vissza kell vinni a helyiségbe.

     Egyéb teendők

  • Itt az idő a gyep nitrogénnel történő trágyázására, és hetente vágja is le.
  • A gyep széleit vágja körbe.
  • Dúsítsa az ágyást komposzttal, trágyával és nedves tőzeggel.
  • A korai virágzású cserjéket virágzás után meg lehet metszeni.
  • A rózsabokrok vadhajtásait távolítsa el.
  • Takarítsa ki tavát.
  • A díszfüvek és páfrányok régi leveleit vágja le.
  • A télen is zöldellő cserjéket, fenyőket és sövénynövényeket át lehet ültetni.
  • A téli hangát metssze meg.
  • Bőségesen locsolja meg azokat a cserepes növényeket, amelyek még bent vannak és kihajtottak.