A szigeten nagyüzemi növénytermesztés alatt banán- szőlő és szárazságtűrő dísznövénytermesztést kell érteni (1. és 2. kép)A háztáj növénytermesztés céljára sok helyen teraszokat alakítottak ki (3. kép). Ezek közül sokat ma már nem művelnek (4. kép). A munkaerőt egyre inkább az idegenforgalom szívja fel, különösen sziget déli részén.

Talaj alatt minden esetben a vulkáni kőzet különböző mértékben aprózódott formái kell érteni (5. kép). A háztáji és kisüzemi kertészetek fő terméke a burgonya (6. kép).

A csapadék ellátottság a sziget északi részén megfelelő a földművelés számára, de a nyári hónapokban itt is nagy a szárazság. A víz nagy érték, öntözésre elsősorban a tisztított szennyvizet használják. A fagymentességnek köszönhetően a vízvezetékek gyakran a talajszint felett találhatók. A magánházaknál építészeti megoldásokat alkalmaznak a csapadékvíz felfogására és tárolására (7. kép).

A piacok kínálata nagyon gazdag. A háztáji, kisüzem és import termékek egyaránt megtalálhatók (8. kép). A haltermékek választéka is kiemelkedő.
A parkosítás fő növényei a pálmák. A Phoenix canariensis a szigetek endemikus pálmafaja (9. kép). Ez a leggyakoribb és a legszebb. Közel húsz egyéb pálmafajt is betelepítettek. A fajok könnyen kereszteződnek, ezért az endemikus faj génállományát veszélyeztetik.

A közterületek és házikertek díszítésére szívesen alkalmazzák az amerikai földrészről és Afrika más tájairól behurcolt vagy betelepített pozsgás növényeket is. Népszerűek a különféle oszlopkaktuszok (10. kép), az Echinocactus grusonii, közismertebb nevén anyósülésnek nevezett gömbkaktuszok, az Agave fajok közül pedig az Agave attenuata (11. kép). Ez az Agave faj legtöbb társától eltérően nem visel töviseket sem a levél peremén, sem a csúcsán. Levelei is lágyabbak a szokásosnál, így közterületeken elhelyezve nem okoz balesetveszélyt. Hatalmas kékes árnyalatú rozettáinak díszítő értéke kiemelkedő. Az afrikai fajok közül gyakoriak a különféle Aloe, Euphorbia és Crassulaceae fajok, valamint a muskátli, amelyet itt egész évben szabadban lehet tartani, így hatalmasra nőtt példányokkal is lehet találkozni (12. kép). Talajtakaró növényként kedveltek a Kristályvirágfélék családjába tartozó Delosperma és Carpobrotus (13. kép) fajok csoportjai.

A sziget bennszülött pozsgás fajai is szerepet kapnak a közterületek és díszkertek kialakításánál. A különféle Aeonium fajok, a látványos csoportokat képező, oszlopos növekedésű Euphorbia canariensis, valamint a kanári sárkányfa (14. kép) jól kombinálható a korábban felsorolt fajokkal.
A nálunk szobanövényként ismert növények is megjelennek a közterületeken, köszönhetően a szubtrópusi klímának (Croton, papagályvirág (15. kép), mikulásvirág, stb)
Az enyhe időjárás lehetővé teszi a virágágyi lágyszárúak sokaságának alkalmazását, nagyon látványos formában (16-17-18. kép)

Szerző: Lukoczki Zoltán