Dr Hoffmann Orsolya látott bennünket vendégül július 8.-án, a Guttamásiban (Isztimér) lévő Pillangókertjében. Néhányan már jártak itt 2-3 éve. Ők meglepve tapasztalták, hogy duplájára nőtt a terület (jelenleg 8000 nm), megnőttek a fák, több új műtárgy épült. Ami viszont nem változott: az a fantasztikus szakmai igényesség, tudatosság, ahogy Orsolya fejleszti, műveli a kertet. Irigylésre méltó, az is, ahogy ez a törékeny nő (gyakorlatilag egyedül) gondozza ezt a hatalmas területet.


 

Ottjártunkkor épp dömpingje volt a levendula virágzásának, a kert tele volt pillangókkal, méltón a kert nevéhez. A háziasszony – stilszerűen – nagyon finom levendula szörppel és pogácsával kínált bennünket. Nagyon szépen díszlettek a zöldségfélék, amelyek folyamatosan ellátják a családot. Az igényességre jellemző, hogy a virágok színcsoportok szerint vannak szekciókba telepítve. Készülőben van egy földbe süllyesztett üvegház, amivel jelentősen ki lehet terjeszteni a termesztési szezont.

A séta után egy vendég-fogadó teraszról gyönyörködtünk a környező táj szépségében. Ide látszott egy felhagyott kőbánya, amiről sajnos az a hír járja, hogy újra meg akarják nyitni. Szorítunk, hogy ne sikerüljön, mert akkor vége ennek az idillnek. Hosszasan beszélgettünk, többek között egy következő buszos kirándulásról, amit a két kertbarát egyesület közösen szervezne. Augusztus végén szeretnénk Szentesre elutazni, ahol ismerkednénk a hagyományos bolgár kertészettel és megnéznénk annak a 21. századi változatát, ahol termálvizes fűtéssel, talaj nélkül és hollandiából vezérelt számítógéppel termelik a paprikát, paradicsomot.

Kellemes, hasznos délután volt, köszönjük a lehetőséget.

Szerző: Máthé Ferenc