Június 15.-én a Városi Természetvédelmi Iroda munkatársa, Véber Mónika tartott eladást. Az élhető, fenntartható város nem képzelhető el a környezet védelme nélkül. Sok szempontot kell figyelembe venni. Azt kell vizsgálni, hogy milyen állapotban van a levegő, a talaj, a víz, hol tartunk a hulladékkezelésben, mennyi és milyen energia áll rendelkezésre. A város 2021-ben elfogadta a klímastratégiáját. Ebben többek között az szerepel, hogy a Palotavárosi tavak és a Csónakázó tó környezetét rehabilitálják, erdőtelepítéseket hajtanak végre, elektronos autóbuszokat állítanak üzembe, és ipari hasznosítás helyett zöldterületté nyilvánítják az Alsóvárosi rétet.

Globális klímaváltozás és vízválság van kialakulóban, mégis nagy a vízzel való pazarlás. Fejleszteni kell a monitoring hálózatot, új technológiákat kell kutatni és bevezetni. Az önkormányzat is figyelmet fordít az esővíz összegyűjtésére, visszatartására (záportározó). Tisztított szennyvizet használnak a Sóstó vízpótlására és lehet, hogy a Velencei tónál is erre nagyobb figyelmet kellene fordítani.

A hulladék nem csak gond, érték is. Kialakult a szelektív hulladék gyűjtés rendszere, évente házhoz megy a lomtalanítás. A Városgondnokság ösztönzi a lakossági komposztálást és az általa elszállított zöldhulladékot maga is komposztálja, amelyet kedvezményes áron meg lehet vásárolni. Nagy gond a hulladék illegális lerakása. 1 m3 illegálisan lerakott hulladékot 3 ember 3 óra alatt takarít fel és szállít el a lerakóba. Ennyi idő alatt 2 játszóteret tudnának kitakarítani.

A Fűtőerőmű felújítása hatékonyabbá tette a távhőszolgáltatást és ez évi 70 tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményez.

A közlekedés területén egyre több elektronikus autóbuszt állítanak forgalomba, és az elektronikus rollerek (Lime) is színesítik a szennyezés mentes közlekedést.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata ezév tavaszán megkezdte Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának előkészítését 2022-2027 közötti időszakra. A terv kidolgozása szempontjából fontos a lakosság véleményének, elvárásainak és fejlesztési igényeinek a felmérése. Ehhez azt hiszem hozzájárult ez a találkozás is, mert sok észrevétel, igény hangzott el.

„A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!”

A prezentáció itt érhető el: KATT IDE!

Szerző: Máthé Ferenc